Община Сливен

Проверяват ли богатите сливналии?

Яхта
01.02.2010 / 11:01

В края на 2008 година тогавашният шеф на НАП г-н Петко Дюлгеров заяви, че неговото ведомство е започнало проверка на богатите сливналии. Те трябвало да доказват и да дават обяснения откъде са им парите, какви данъци са платили и т.н. Тогава Дюлгеров заяви, че вече течали проверки за най-мащабните покупки на имоти, като акцията щяла да е целогодишна. Обект на проверка щели да са и луксозните яхти, автомобили и пр., с които се сдобиха някои бизнесмени.

Оттогава изтече повече от година, Петко Дюлгеров вече не е шеф на НАП заради акцията с т.нар. „Кутия на Пандора” и смяната на властта. Така и не стана ясно дали въобще е в ход подобна акция. Според процедурата се предвиждаше проверяваните да попълват подробен въпросник. Щяха да бъдат проверявани и техни роднини и близки заради практиката да им се прехвърлят съмнителни имоти. Но освен за Атанас Мъндев и за още един-двама криминално проявени, друго май не се чу. Както е известно, доста от имотите на Мъндев бяха отнети от комисията „Кушлев”. Платените данъци са основния елемент на дадена проверка. Ако дадено лице е взело заем от банка, то проблемът е на банката, не на нас – заяви тогава Петко Дюлгеров. Ако изграденият от кредитополучателя обект е закупен примерно за 15-20 млн. лева, а той е теглил кредит от 6-7 млн., данъчните трябва да му поискат сметка откъде се получава тази разлика и откъде е придобил останалите парични средства. Дали са платени данъци върху тях, дали са декларирани и прочие.

НАП-Сливен е с нов шеф Галя Петкова. Оттам засега не идват вести в подобна посока, а именно дали биват проверявани богатите сливналии. Сред тях има и бизнесмени, и политици, и началници в местната власт – като Йордан Лечков например. През последните седем години откакто е в общината той се превърна май в един от най-богатите сливналии. Казвал го е и на пресконференции: „Аз съм неприлично богат!” Как и откъде? – се питат гражданите.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев