Община Сливен

Нерон от Сливен

Йордан Лечков
30.01.2010 / 11:52

Преди време сливенския кмет Йордан Лечков нарече една общинска съветничка „олигофрен” в присъствието на колегите й, по време на заседание на постоянната комисия по правни въпроси. За сливенските журналисти в това няма новина. В Сливен сме се наслушали на „похвални” епитети, прозвища и псевдоними. За нашия градоначалник хората, които му противоречат са два вида – гъзове или олигофрени. Новина обаче има, защото въпросната общинска съветничка Елена Попова дръзна да обяви, че го дава под съд и ще поиска пет хиляди лева за обида и претърпени морални вреди. Но Лечков не само не се притесни, но дори се и подигра с Попова, която се държи като опозиционерка (доколкото може) и от време на време вади кирливи ризи на кмета и обкръжението му. На един от т.нар. брифинги миналия понеделник кметът се забавляваше от сърце като си правеше гаргара с думите. Какво всъщност означавало олигофрен и какъв бил произходът на термина: oligos от гръцки означавало „малък” (но спести, че е и леко отклонение от нормата в смисъл на слабоумие, б.р.) И словоблудстваше, играейки си с аналогия между „олигарх” и „олигофрен”.

На подобна арогантност Алеко Константинов е дал определението „Пази Боже, сляпо да прогледа!” Симпатичният със своята недодяланост преди години футболист, на когото сливналии повярваха, че може освен топката да води и икономиката на града им, вече не търпи чуждо мнение, разбира от всичко, станал е и литератор. Един истински, съвременен Нерон.

Примерите за кметовата арогантност са много. Но конкретно тази съветничка „си го отнесла”, защото му противоречала за продажбата на градинка в центъра на града.

През миналия си мандат ексфутболистът нарече други двама общински съветници с доста по-унизителното „гъзове” по време на общинска сесия и то без да се притеснява от присъстващите вътре граждани и журналисти. После хукна между редовете и се провикна: „Ей, гъз, ще те смачкам!” на Стойчо Александров от групата на ВМРО. Войводата вместо да изкара пушка, прибра байряка и си глътна езика от вцепенение. Другият гъз в очите на Лечков беше проф. Станимир Карапетков, който след това нападение потъна вдън земя и занемя до края на мандата си.

Лечков продължи да мачка наред, обиждайки общински и държавни служители, съветници, журналисти. При аферата, придобила медийна известност като „Кутията на Пандора” от лятото на м.г. кметът обяви война на данъчните и пак потърси вдъхновение в древногръцката култура. Медиите надълго и нашироко описваха битката му с „разпищолените” ревизори и се възхищаваха на смелостта му. Но скрита зад поезията на гръцката легенда е истинска причина за щурма срещу данъчното, а именно солената глоба, наложена на една от фирмите на Радостин Русев – Радото, който е негов близък съратник от ГЕРБ и бизнеспартньор.

В същото време с безподобен документ, разпратен до вестниците от името на кмета, се изброяваха родствените връзки на служителите в НАП, а за редакторите на тези издания, които се осмеляваха да повдигнат завесата по случая, Лечков също посвети квалификации, като „Господин Гнилия зъб” за редактора на вестник „Седмица” Георги Попов и „Джони Уокър” за Валери Главчовски – покойният вече редактор на „Сливенски вестник”.

Напоследък сякаш Сливен се е превърнал в разложения Рим на Хенрик Сенкевич. И приятелят Радото, който по специалност е и самбист, се изявява като стихоплетец. Той хвърли в потрес препълнената общинска зала „Май” като нарече общинския съветник – Иван Андреев – Тутаркамон (сравнявайки го с фараона Тутанкамон, б.р.), за да го уязви за преклонната му възраст.

Ежеседмичните брифинги на Лечков са жалки водевили. Той крещи на журналистите и изпада в ярост , ако някой репортер не схваща „гениалността” на обърканите му тиради, след което преминава в еуфория от собствените си гротескни каламбури. Никой обаче не смее да му каже истината в очите.

„Кос ти са-а-а разпушили тукъ. На мени ми пречи!” С този далектен израз кметът нахока присъстващите на пресконференция с журналисти, сред които беше и самият ексминистър Асен Гагаузов миналото лято. Съвсем прясна е обаче изцепката му на официалното откриване на водопреносната мрежа в квартал „Клуцохор”, където от трибуната Лечков почна да обижда ръководителя на проекта Димитър Иванов. Причината беше, че човекът от притеснение пропусна в експозето си да спомене името не на кого да е, а на председателката на общинския съвет Мария Григорова от ГЕРБ.

„Да спрем сливенския император!” Под този наслов във Фейсбук се обединяват хора от различни краища на страната, чието образование и морал очевидно не могат повече да понесат гаврата с града на стоте войводи.

Иначе, в услуга на незапознатите, ще кажем, че Лечков е завършил СПТУ по машиностроене, но училищното му досие е скрито, защото общата оценка от дипломата му била под 3,50. За сметка на това сливенският Нерон има висше образование. Завършил е Националната спортна академия с 5,87, преди точно две години. Как, той си знае! И лично ректорът на вуза Лъчезар Димитров му връчи тапията, идвайки му на крака в Сливен.

Съграждани, да чакаме ли императорът да опожари града ни, за да получи следващо поетично вдъхновение?

Още снимки от новината

Лечков със своя слугинаж
Докога ли примиерът ще има илюзии относно Лечков

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев