Община Сливен

Борба с корупцията ли? Забравете!

Областна управа - Сливен
28.01.2010 / 11:41

Наскоро областният управител Марин Кавръков обяви промени в областната комисия за противодействие на комисията. Те са продиктувани най-вече от редица рокади в институциите.

По тази логика на мястото на Мартин Сандулов в комисията влезе новият шеф на окръжния съд Кънчо Жеков, Галя Петкова смени Петко Дюлгеров, д-р Светослав Славов – Андон Василев и т.н. Кавръков избра за свой заместник шефа на ОД на МВР комисар Чавдар Божурски. Общо 17 са членовете на въпросната комисия ведно със своя председател. И отсега нататък какво?

Като преливане от пусто в празно определи преди време дейността на комисията тогавашният областен управител Христина Чолакова. Тогава тя откровено сподели, че комисията почти не работи и че причините за това са много. На първо място постъпващите не толкова често сигнали за корупционни практики са анонимни, които съгласно НПК не се вземат под внимание. Комисията сама трябвало да решава дали да бъдат извършвани проверки по тях. Тези комисии още не са разписани в закона – каза тогава Чолакова. Налице са и други законови противоречия.

Никаква промяна с оглед засилване ефикасността на комисията не е налице и днес – смятат юристи, общественици и др. Пък и доказването на корупционна дейност е изключително сложна работа. Преди време „Седмица” алармира за нередности около екологичен проект, осъществяван от чиновник в община Сливен. Със случая се зае и прокуратурата. Бяха налице ред примери за недобросъвестност и вероятно злоупотреби с голяма сума евро, но по документи всичко излезе тип-топ. Практикуваните от община Сливен търгове и конкурси също вонят отвсякъде, но минават в графата административни нарушения, вместо престъпления. Неведнаж и не два пъти кметът Лечков е погазвал решения на областната управа, правели са го и някои общински съвети с оглед прокарването на нечии интереси, нерядко на местни парламентаристи.

Онова, което прави впечатление и в новосформираната комисия е присъствието на шефове на институции и органи, които понякога сами по себе си са развъдници на корупция – като НАП, митниците, РЗОК и др. Как комисията ще бори корупцията, след като подобни институции не могат да се справят с нея в собствения си двор? Един вид крадецът вика дръжте крадеца.

Борбата с корупцията не може да бъде успешна без провеждането на превенции, на политики – смятат общественици. Нужен е непрекъснат и строг контрол в здравеопазването, в работата на общинската, данъчната и други администрации, административен и обществен натиск в зоните на потенциална корупция: общински отдели, болници, органи по контрол над незаконното строителство, откриването на нови заведения, в самата прокуратура, в полицията и съда. Така че, да се стигне до реални санкции и обществена непоносимост към корупционните практики. Така че самите граждани да се включат в тази борба.

Вероятно комисията за противодействие на корупцията ще продължава да се събира понякога от уважение към представителя на държавата - областния управител. Но още на времето някой беше казал: Ако искате нещо да се провали, създайте комисия.

Георги Вл.ПОПОВ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев