Община Сливен

Силна конкуренция за „Полицай на месеца”

Сградата на ОД на МВР
28.01.2010 / 10:35

Номинирани събития за м. декември

 

1. При проведена на 03.12.2009г. съвместна операция на сливенските антимафиоти и колегите им от ОДМВР - Благоевград, Пазарджик и СДВР, бяха разкрити и задържани три лица, извършили грабеж на товарен автомобил, собственост на румънски гражданин. Около 14,30 ч. на 13.05.20009 г. в ОДМВР - Сливен е получен сигнал от 40-годишният С.Д. от гр. Тутракан, обл. Силистра - шофьор във фирма "Агро Еколоджик Импекс" - ЕООД - Пловдив, собственост на румънския гражданин С.С., за противозаконно отнемане на товарен автомобил с прикачено към него ремарке с румънска регистрация. Около 07,30 ч. на 12.05.2009 г. на паркинг, намиращ се ПВ "Петолъчка", две неизвестни лица с маски на главите са се качили в кабината на камиона и са принудили шофьора С.Д. да потегли в посока на гр. София.При пристигането си в столицата около 19,00 ч. на същия ден, похитителите са накарали водача да спре на околовръстния път за гр. Перник, единият от мъжете се е качил със С.Д. в такси, а другият е останал в товарния автомобил. По-късно С.Д. е оставен на неизвестна за него улица в града, след като е заплашен, че ако сигнализира в полицията ще има сериозни последствия за здравето и живота му. Товарният автомобил и ремаркето са обявени за общодържавно издирване, а в ОДМВР - Сливен е образувано досъдебно производство.

На 03.12.2009 г. бе проведена специализирана полицейска операция, утвърдена от Генералния комисар на МВР - главен комисар КАЛИН ГЕОРГИЕВ при която в с. Самуилово, общ. Петрич е задържан поръчителят на отвличането - 37-годишният Г.Н., който е собственик на две зеленчукови борси в региона. В гр. Пазарджик е задържан единият от физическите извършители на престъплението - 42-годишният К.Д. от гр. Пазарджик с прякор "ЛОЗЕНЕЦА", който е криминално проявен за склоняване към проституция и хулиганство. В гр. София е задържан другият извършител на престъплението - 40-годишният Х.Т. от гр. София, който е криминално проявен за хулиганство и изнудване. Тримата са задържани за 24 часа по ЗМВР в ОДМВР - Сливен и са им повдигнати обвинения във връзка с извършено престъпление по чл. 213а и 214 от НК. С постановление на Окръжна прокуратура - Сливен, лицата са задържани за 72 часа. Работата по изясняване цялостната престъпна дейност на лицата продължава.

2. Сливенските антимафиоти задържаха 34-годишен мъж, участващ в схема за набиране на жени, принуждавани насилствено да проституират в чужбина. На 12.12.2009г. след получен сигнал за трафик на хора, служителите на сектор „БОП” при ОДМВР-Сливен, проведоха полицейска операция, при която задържаха криминално проявеният С.М. на 34г. от гр.Сливен. Установено е, че съденият за кражби и изнасилване мъж е обещал на 19-годишно момиче от сливенското село Крушаре, да й помогне да си намери работа като домашна помощница в Кралство Белгия. След извеждането й от България през месец ноември 2009г., престъпникът е свързал жертвата с други лица, които използвайки сила и заплаха са я принуждавали да проституира в белгийският град Антверпен. Изяснено е, че на потърпевшата многократно са нанасяни побои, тъй като е отказвала да проституира. В началото на декември тази година момичето е успяло да се върне в страната и да подаде сигнал за извършеното престъпление. При претърсването в жилището на С.М. са открити и иззети два преносими компютъра, газов пистолет с боеприпаси за него и други документи. На С.М. е повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.159а от НК и с постановление на Районна прокуратура – Сливен е задържан за 72ч. Работата по установяване и откриване на други жертви на трафик на хора, както и изясняването на цялостната престъпна дейност на С.М. и останалите лица в схемата продължава.

3. За периода от 12.08.2009 г. до 12.12.2009 г. в РУМВР - Сливен бе постъпила информация за извършени шест кражби от различни обекти /строителни обекти, офиси, магазини и леки автомобили на фирми и частни лица/, намиращи се на територията на гр.Сливен. Предмет на престъпленията са строителни материали, строителна техника, офис-техника и др. вещи на обща стойност около 15 000 лв. На 14.12.2009 г. служители на сектор “Криминална полиция” при РУМВР - Сливен след получена оперативна информация са извършили претърсване в дома на криминално проявения Т.Е. на 34 г. от гр.Сливен, където бяха открити и иззети голяма част от откраднатите вещи. Извършителят на престъплението бе задържан. Работата по изясняване на цялостната му престъпна дейност продължава. По извършените престъпления са образувани досъдебни производства.

4. Опит за имотна измама пресякоха сливенските полицаи. На 28.12.2009 г. в сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР - Сливен е получен сигнал от сливенски нотариус, че има съмнения относно редовността на документи по покупко-продажба на недвижим имот - апартамент, намиращ се в централната градска част на гр.Сливен на стойност 33 хил.евро. При извършената проверка бе установено, че на същия ден в нотариалната кантора се е явил служител на агенция за недвижими имоти с офис в гр.Сливен /легитимирал се като пълномощник на собствениците на продавания имот - братята Т.Т. на 63 г. и В.Т. на 60 г. от гр.София/, който е бил придружен от 28-годишната В.С. от гр.София, представила се като купувач на жилището. Двамата са връчили пълномощно от собствениците, като документа е бил заверен от нотариус с район на действие в гр.София. След получения от сливенския нотариус сигнал, служителите от сектор “Икономическа полиция” при ОДМВР - Сливен са извършили проверка на документацията, при която е установено, че пълномощното е неистинско. Това е потвърдено и от извършената справка в базата данни на единната информационна система на Нотариалната камара “Единство”, която действа от м.септември 2009 г. Изяснено е също така, че в подправения документ печата и щемпела на нотариуса са имитирани чрез сканиране и полагане върху празна бланка, на която впоследствие е нанесен текста на пълномощното. Собствениците на имота не са знаели за извършваната сделка и не са упълномощавали никого за осъществяването й. Неистинското пълномощно е изпратено в офиса на агенцията за недвижими имоти от 30-годишният Д.С. от гр.София - съпруг на представилата се за купувач В.С. В хода на разследването е установено, че през м.февруари 2008 г. двамата съпрузи са извършили покупко-продажба и на друг недвижим имот /апартамент, намиращ се в гр.Сливен на стойност 41 хил.евро/, който също е бил собственост на двамата братя Т.Т. и В.Т. от гр.София. Сделката е осъществена по идентичен начин - чрез използване на неистинско пълномощно. По случая е образувано досъдебно производство, а двамата измамници - съпрузите В.С. и Д.С. са задържани на 29.12.2009 г. за 24 часа в РУМВР - Сливен.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев