Община Сливен

„Имперският” обръч от фирми Сливен - Ямбол

Хотел "Империа"
27.01.2010 / 11:58

По официални данни “Стройинвест” - Сливен има цели 54 договора със сливенския кмет за най-разнообразни дейности. Фирмата (бивша) на Георги Славов “Лукском” в момента има сделки за милиони левове, благодарение само и единствено на Лечков. По една случайност целият бизнес на “Гради”, която се занимава със строителство, е свързан с община Сливен.

Да си властимащ в България и да не се обзаведеш с приятелски кръг е направо неприлично. Досега не е имало премиер без обръч от фирми и другари на хранилка около себе си. Някои дори се сдружиха по градове, за да може авантата да върви по-лесно. Точно това се случи с Ямбол и Сливен.

Неразделна част от този приятелски кръг е и ямболският кмет от ГЕРБ Георги Славов.

Парите на Сливен, например, вече години наред се изсмукват от кръга “Империа”. Той носи името на едноименния хотелски комплекс на Йордан Лечков. Неразделна част от този приятелски кръг е и ямболският кмет от ГЕРБ Георги Славов. “Империа” включва общо пет човека, които са регистрирали чрез подставени лица цяла купчина фирми, до една оплели като октопод де що има общински сделки и поръчки в Сливен. В центъра на “Империа”, разбира се, е кметът на Сливен, но оперативно приятелският кръг се ръководи от триумвират. В него влизат споменатият вече ямболски кмет Славов, общинският съветник от ГЕРБ в Сливен Радостин Русев и голямата слабост на Лечков – Димитър Шейретов. Шейретов също бе съветник от ГЕРБ. Малко след избирането му през 2007 обаче кръгът “Империа” прецени, че той ще им е по-полезен не в политиката, а ако е директно в бизнес-игрите им, затова бе решено той да напусне градския парламент.

Официално Шейретов сам подаде оставка, твърдейки, че предпочита и в бъдеще да продължи да управлява фирмата си “Гради” ЕООД. По една случайност целият бизнес на “Гради”, която се занимава със строителство, е свързан с община Сливен. Към днешна дата тази фирма има спечелени две крупни обществени поръчки в града на стоте войводи, които й осигуриха над 20 договора за работа, а предстои подписването и на още.

Макар строителните фирми в България да са пред фалит, заради финансовата криза, за “Гради” такива проблеми няма, защото като част от обръча “Империа” е взета на хранилка при Лечков.

Шейретов изгражда улично осветление, ремонтира и санира общински сгради, извършва поправките на училищата “Йордан Йовков”, “Елисавета Багряна”, “Панайот Хитов”. Фирмата му прави и преустройствата на блоковете в селището “Качулка”, ремонтира зала “Васил Левски”, пистата “Дружба”, спортен комплекс “Младост”, зала “Сливен”…

А за да демонстрира и пред цялата сливенска общественост колко топли чувства таи към Шейретов, миналата година кметът Лечков взе, че си го и награди едно хубаво. Даде му приза “Добри Желязков”, който община Сливен връчва ежегодно на най-лични бизнесмени за “проявена стопанска предприемчивост и инициатива”.

На този фон останалите двама от “Империа” би трябвало да ревнуват, защото на тях Лечков не им е давал подобна публична награда. Всъщност им е дал много повече.

Бившата фирма на Георги Славов “Лукском” в момента има сделки за милиони левове, благодарение само и единствено на Лечков. Официално Славов вече не се води собственик на “Лукском”. Веднага, след като го избраха за кмет, я продаде на човека на Лечков Коста Петков за смешните 5000 лева.

Сигурно съвсем случайно братът на същият този Коста – Евгений Петков се оказва управител на дискотека “Империа” в едноименния комплекс. “Лукском” действа заедно с още две фирми – “Топстрой декор” и “Булгейт”. Заедно те изграждат Гражданско дружество “Стройинвест”, посредством което също са се качили на хранилката при Лечков.

„Стройинвест” отводнява село Скобелево, прави водопроводната мрежа на кварталите “Кольо Фичето” и “Република”, газифицира ясли и училища, изгражда осветление на ул. “Никола Фурнаджиев”, “Иван Вазов” и “Щросмайер”, реди тротоарни плочки в града, строи сграда на кметство Бинкос. Заедно с “Гради” пък ще строят новите блокове в бъдещия квартал на Сливен, който ще се издига на мястото на закрития парашутен полк. Официално “Стройинвест”, също като “Гради”, е спечелило обществени поръчки на община Сливен. Но като поразрови човек съставните части на дружеството разбира защо е било предпочетено. Собственик на “Топстрой декор” е същият този Коста Петков, чийто брат управлява дискотеката на Лечков. А шеф на “Булгейт” е третият от оперативното ръководство на приятелския кръг “Империа” – Радостин Русев. Официално Русев уж вече се е оттеглил от фирмата, тъй като е съветник.

Никой обаче не вярва в това, понеже той я е продал не на друг, а на племенника си Мартин Стефанов, който е на 25 години. Като потвърждение на това е и фактът, че “Булгейт” не прекратява съдружието си с друга семейна фирма - “Нирон”, чийто собственик бе съпругата на Русев – Йорданка. Наскоро тя я “продаде” на своя приятел и съдружник в някои бизнес-начинания Иван Памуков. Двете фирми участват в любимия си специалитет – гражданско дружество. То се казва “Еко EU технолоджи”, което още неродено и вече минава на общинска хранилка, този път в Ямбол.

Кметът Славов сключва с него 30-годишен договор за експлоатация на депото за отпадъци край града, по който само в първите пет години дружеството трябва да получи 9 милиона лева. Така не само племенникът Мартин, вуйчо му Радо, леля му Данка, ми и всички техни деца, племенници, стринки и учинайки са подсигурени със стабилни доходи за години напред. За всеки случай Мартин е вреден за шеф и на “Комунални дейности и услуги” – поредната хранена фирма. Тя веднага получава тригодишен договор за почистване и поддържане на зелените площи в Ямбол. Кметът Славов й брои 4,2 млн. лева.

Но и Коста Петков е на хранилката. Той пък е сигурно най-вещият бизнесмен в региона, след като е прекарал кмета на Ямбол да му продаде супер-печеливша фирма за без пари ( по официални данни за 2008 година “Лукском” има оборот от 1,96 млн. лв.). на всичкото отгоре успява да купи по същия начин от него и втора, пак печеливша.

На 9.11 2007 година той плаща други 5000 лева на Славов и става мажоритарен собственик на “Комнет Сливен”, фирмата, която се занимава с доставка на интернет, телефония и кабелна телевизия. По същото време пък собственичка на “Комнет Ямбол” се оказва съпругата на Славов. Освен това Петков е предпочетен от Лечков за монополист при прибирането на отпадъците в Сливен.

Договорът за това е сключен с “ЛТБ-България-ХГ”. Зад тази словесна абракадабра се крият отново “Лукском” и “Топстрой декор” на Коста Петков. Въпреки тази им бурна бизнес-дейност, Петков и племенникът Мартин си остават просто едни изпълнители на задачи, спуснати от приятелския кръг “Империа”.

Единствената дребна неприятност, която се е случила досега на този обръч от фирми и подставени лица, е че Агенцията за държавна и финансова инспекция провери сделките им в Община Сливен. Инспекторите наложиха 11 персонални наказателни акта на Лечков, заради нарушаване на Закона за обществените поръчки при провеждане на процедурите по търговете и конкурсите.

Те са за общо 11000 лева, които сливенският кмет плати без да се замисля. Дори не тръгна да ги обжалва. Какво тук значат някакви си жалки хилядарки пред милионите оборот, които обръчът около Лечков, Славов, Шейретов и Русев точи всекидневно от бюджетите на Ямбол и Сливен, тоест от джоба на данъкоплатците в двата града.

Пролетина НИКОЛОВА

(със съкращения от ”Десант)

 

Още снимки от новината

Йордан Лечков
Георги Славов
Димитър Шейретов
Радостин Русев

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев