Община Сливен

Съветник към Ахчиева: „Не е твоя работа!”

Тодор Начев
27.01.2010 / 11:57

Сливенският общински съветник Тодор Начев (ГЕРБ)(сн. вляво) потвърди максимата, че ако някое провинциално бизнесменче се добере до малко власт или партия, егото му хвръква до небесата.

В продължената вчера в „Открито” тема за скандала с ветрогенераторите край с. Бяла, Валя Ахчиева направи обществено достояние как бизнесменът й се сопнал, че темата за ветрогенераторите не е нейна работа. А по повод съмненията за конфликт на интереси във връзка със статута му на общински съветник, пак й се сопнал. Така де, кои сме ние, че някаква журналистка, па макар и национално известна, ще ни се бърка в работата.

Темата за ветрогенераторите тръгна в „Открито” миналия вторник след писмо на 46 собственици на терени и инвеститори в проекти за изграждането на ветрогенератори край с. Бяла. Те твърдяха, че земята, определена за това е тяхна собственост, проектите им вече са одобрени и са готови за изграждането на ветропарк. Т.нар. ПУП-ове отговаряли на изискванията. Но се появил нов, респектиращ играч – фирма „Уинд Енерджи 2007”, която получила сертификат за инвеститор клас „А” още от бившия министър на икономиката Петър Димитров.

Пълномощник на въпросната фирма е бизнесменът Иван Тихов. Тихов е тясно свързан с този бизнес, има ветрогенератори край Бяла, вързани в електрическата мрежа. В писмо още през февруари м.г. Тихов се обръща към местните институции да премахнат вече съществуващите и влезли в сила ПУП-ове, тоест да елиминират 46-те собственици на земя и кандидат-инвеститори. Според Ахчиева, Тихов и „Уинд Енерджи” са намерили съюзник в лицето на кмета и областния управител. Според един член в Закона за опазване на земеделските земи, ако в един имот със смесено предназначение строителството не е започнало в рамките на година, специална комисия може да отмени тази смяна на предназначението. В този закон има и един чл.64, според който едногодишният срок не се отнася за пътища и електроцентрали. Според земеделското ведомство всеки самостоятелен ветрогенератор е вятърна електроцентрала. Друг закон – ЗУТ определя кои са заинтересовани лица – съседите на един имот са заинтересовани лица. „Уинд Енерджи” не е съсед на въпросните имоти, изключая един. Тоест, предложението на Тихов не може да стартира въпросната процедура за 46 имота – беше категоричната позиция на Ахчиева.

Зад „Уинд Енерджи” стоят японски капитали. И общинската администрация, и областния управител М. Кавръков стоят твърдо зад „Мицубиши”, която щяла да инвестира 200 млн. евро. Кой ще надделее – обединилите се български бизнесмени или този крупен инвеститор?

В снощното продължение на „Открито” лъснаха редица противоречия в дейността на институциите, включително на министерството на земеделието и храните. Според депутатът от ГЕРБ Юлияна Колева излезе, че законът не е на страната на „Уинд Енеджи”. Дали обаче няма да победят доводите за икономическата целесъобразност – все пак това е „Мицубиши”. Вероятно засегнатите собственици на земя и бизнесмени ще атакуват отнетото им право да строят ветрогенератори пред Върховния административен съд.

Освен редица противоречия в закона и прилагането му, има и отворена врата за корупционни схеми и административен произвол – каза в завършек Валя Ахчиева. Преди това посочи конкретен пример: според клаузите на договор с „Уинд Енерджи” съветникът Тодор Начев и бизнесменът Иван Тихов ще получат огромна сума в евро. А решения като тези за ветрогенераторите минават през общинския съвет.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев