Община Сливен

Иван Димов гледа дела

Иван Димов
24.01.2010 / 10:29

 

Бившият председател на окръжния съд в Сливен и бивш член на Висшия съдебен съвет Иван Димов вече работи като редови съдия в окръжния съд – научи „Седмица”. Негови колеги не пожелаха да коментират, спазвайки принципите на колегиалност. И все пак наш източник сподели, че у Димов има известна промяна и че той вече не е толкова самонадеян.

Скандалът с Красьо Черния няма как да не е повлиял на магистрата, който бе стигнал до върховете на съдебната власт. ВСС означаваше максимум престижен пост и огромна заплата, много по-висока от тази на президента и премиера. Отначало Димов отказа да подаде оставка, но по-сетне инстинктът му за оцеляване надделя, защото скандалът заплашваше въобще неговото присъствие в съдебната власт.

Кариерата и пак кариерата беше основополагащият мотив за амбициозния кипиловец. Ведно с Руско Карагогов, Кети Бозукова и др., дълги години той беше един от героите на „Седмица”. Доколкото си спомняме, кариерата му на младши съдия бе обагрена с пронационалистическа насоченост, а по-сетне си беше един от послушниците на социалистическата партия. И изведнаж, лансиран от незнайно кого беше назначен за председател на окръжния съд. По-сетне Димов се оказа запален демократ. И до днес се смята, че за избирането му за син депутат е приложен класически прийом: срещу прекия му конкурент д-р Николай Желев от Котел бе повдигнато обвинение и същият отпадна от листата. Така Димов се озова в парламента. Подир това делото срещу Желев беше прекратено.

По време на председателството на Димов окръжният съд в Сливен се сдоби с обидното прозвище „Първи частен съд”. Името на магистрата бе замесено в многобройни скандали – с частните водни сдружения, с „Декотекс” и пр. Димов бе обвинен от собственика на „Декотекс” Реми Явар, че е действал в интерес на АКБ”Корпорация” на Николай Банев. В случая се намесиха американски дипломати, конгресмени и др., и се наложи Димов да се извинява. Сагата „Топлофикация” също разбуни общественото мнение. Според бившия й шеф Цаньо Дончев тя е била докарана до фалит с помощта на съда, за да я вземе евтино Ковачки.

По време на депутатството си, Димов бе един от най-верните преторианци на Костов. Накрая смени посоката към Доган, като стана човекът на ДПС във Висшия съдебен съвет. Един дребен на пръв поглед скандал обаче се оказа буре с барут, от което Димов излетя в правното пространство без път назад и значима кариера. Каквото беше, беше.

Дали магистратът ще се примири с настоящото си положение? Или ще се опита отново да овладее лостовете на влияние, па макар и в окръжния съд. Според някои, умереният и неподатлив на авантюри и рискове сегашен председател на съда Кънчо Жеков трябва все пак да внимава.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев