Община Сливен

Американски учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека

---------------------
22.03.2015 / 10:18

Американски учени откриха защо кучето е най-добрият приятел на човека - то споделя с нас един и същ хормон, окситоцина, наречен още "хормонът на любовта", съобщава в. "Метро".

Специалистите отдавна бяха констатирали, че Хомо сапиенсът отделя този хормон, когато гали своя домашен любимец. Екипът на д-р Джесика Олива от университета Монаш установи, че и нашите четириноги другари го отделят, когато контактуват с нас.

За целта е нужно да гушкаме или да галим кучето си в продължение на три минути. Това обяснява на хормонално ниво защо връзката между човек и куче е била толкова силна и незатихваща в продължение на хилядолетия.

Това обяснява и защо кучетата са много добри в игрите с криене на предмети, за разлика от своите преки роднини вълците. Тези качества на кучетата се дължат именно на връзката им с хората и очакването на споделени чувства.

По време на експериментите на няколко кучета е бил впръскван окситоцин под формата на спрей. В подобна ситуация четириногите реагирали по-бързо на заповедите на своите господари и се справяли по-добре с поставените им задачи.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев