Община Сливен

Котката Маша спаси изоставено бебе... Прасетата също са способни на съчувствие

------------------
17.01.2015 / 18:43

Уличната котка Маша спаси от сигурна смърт двумесечно момченце, изоставено във вход на блок в руския град Обнинск, на 100 км югозападно от Москва.

Бебето било зарязано до шахтата за боклук и макар да било облечено в грейка, според лекарите щяло със сигурност да замръзне в минусовите температури. Маша, която живеела във входа, го сгрявала с тялото си, лижела го по личицето и се опитвала да привлече вниманието на живеещите в блока. Когато те повикали Бърза помощ и линейката отвела детето към болницата, котката се впуснала след нея с жално мяучене.

Момченцето е живо и здраво, но властите още не са открили родителите му. "Труд"

 

Прасетата също са способни на съчувствие

 

Холандски учени установиха, че прасетата, досущ като хората, могат да изпитват съчувствие едно към друго. Досега се считаше, че емпатията е присъща предимно за Хомо сапиенса. Но серия от сложни експерименти, проведени от екип специалисти от университета във Вагенинген установи, че тези животни са способни да съпреживяват емоциите си. Холандският екип тренирал прасета така, че те да предвиждат кога ще бъдат възнаградени или наказани.

Учените констатирали, че нетренирани техни събратя споделят стреса или радостта им. От проведените тестове станало видно, че представителите на този вид силно съпреживяват емоциите си. Практиката да бъдат разделяни тези животни в свинефермите се оказва особено жестока спрямо тях, предвид последните открития. В експериментите взели участие 16 прасета, разделени на групи, всяка от които се оглавявала от едно тренирано за награди и наказания животно. Наградите включвали лакомства, а наказанията - изолирането им в тесни помещения.

Прасетата не са единствените животни, които споделят емоциите си. На емпатия са способни слоновете, орангутаните и враните. Съчувствие при болка, но само при близки роднини, било открито при мишките. Плъховете споделят възбудата, страха и агресията на своите събратя./БЛИЦ

Още снимки от новината

---------------------

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев