Община Сливен

Защо оптимистите всъщност са дори по-нещастни от песимистите?

----------------------------------------
13.10.2014 / 13:11

От както свят светува хората обичат да формулират противоположностите в живота – добро – лошо, красиво – грозно, богат – беден, оптимист – песимист. Уж се счита, че оптимистите са хората с най-добрата перспектива за живота, а песимистите – с най-лошата. Едните виждат чашата наполовина пълна, а другите наполовина – празна. Логично е първите да са по-големи щастливци, но не е точно така.

Вярно е, че оптимистите винаги имат надежда, че нещо позитивно ще им се случи, но това не значи, че песимистите не знаят какво е щастие. Напротив – те са хора, които виждат мрачната и тъмна страна на живота и точно заради това успяват да оценят хубавите мигове.

Песимистите са търпеливи, готови са да бъдат отхвърлени и очакват нещастието да се случи, но точно затова са по-устойчиви и подготвени за реалността. Ето и защо чашата си е по-добре наполовина празна:

1. Песимистите понасят ударите под кръста по-лесно

Постоянно вярвайки, че всичко ще им се получи в живота, оптимистите много пъти се парят и страдат, именно заради неочакваните удари под кръста. Те не измислят план Б, защото винаги са готови за „най-добрия сценарий.“ Точно заради това те често си изграждат илюзии и фалшиви реалности, които водят до грешни избори и лоши резултати.

2. Песимистите не се плашат да изпитват скръб

Немският писател и политик Йохан Волфганг фон Гьоте казва: „Ако човек никога не се е хранил и плакал едновременно, той не знае какъв е вкусът на живота.“ В този смисъл песимистите наистина са „вкусили от живота“, защото скръбта е присъща за техния по-мрачен характер. "Днес бг"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев