Община Сливен

Уволнените горски Шакиров и Дончев: Мутренски фирми продавали радиоактивна баластра от рудника край с. Сборище!

Рудник с. Сборище
23.09.2014 / 09:37

Сайтът „Биволъ” публикува в събота шокиращи разкрития как мутренски фирми продавали радиоактивна баластра за инфраструктурно и жилищно строителство.

Преди 5-6 години „Седмица” също излезе с публикации по темата. Името на Шакиров нашумя пак от нашия сайт с разкрития за далавери в горския сектор.

Десетки хиляди тонове радиоактивни инертни материали са били добити и използвани незаконно в строителството. Пътища, сгради и инфраструктура са построени с баластра и чакъл от уранови рудници. Последствията са фатални и трагични. Прокуратурата, естествено е прекратила образуваното разследване за незаконната дейност, с мотива, че липсват достатъчно доказателства за привличане като виновни длъжностни лица за престъпление от общ характер. Установените нарушения на РИОСВ са определени само като административни. За пореден път с това си действие българската прокуратура затвърждава мнението, че се грижи за прикриване, а не за разкриване на престъпността и корупцията, които задушават обществото.

За пръв път БИВОЛЪ ще ви покаже кои са хората установили и алармирали институциите за добива на радиоактивни инертни материали от горския фонд на Държавното лесничейство в Твърдица. Горските стражари Юсеин Шакиров и Георги Дончев разкриват детайлите по тази история. Мъжете разказват, че още преди 4 години са подали сигнал до компетентните институции за използвани радиоактивни инертни материали при изграждането инфраструктурни обекти от национално значение и в ново строителство в Сливен. Резултатът от сигналите на служителите е потулване на скандала.

За премеждията на двамата бивши служители на Специализираното звено "Горска стража" към ИАГ започнахме да ви разказваме в една от предните ни публикации. Шакиров и Дончев правят многократни опити да възбудят разследване на компетентните органи в Сливен и Бургас по радиоактивната тема. Двамата разполагат с неопровержими доказателства че през 2007 г. вече бившия началник на Държавното лесничейство в Твърдица Стоян Божилов позволява на частната фирма « Екоседиментс » да добива инертни материали от горския фонд на предприятието. Въпросното разрешение засяга табаните на затворения уранов рудник край село Сборище.

Подобно разрешение не би могло да се издаде без санкцията на шефа на РУГ-Сливен, убедени са Шакиров и Дончев. По онова време ръководител на регионалното управление е Пейчо Върбанов. За справка, днес той е директор на Югоизточното държавно горско предприятие. Бивш сътрудник е на ДС с недвусмисленото име агент «Гора ».

Никой не замервал радиацията на камионите с баластра от урановите рудници

За Юсеин Шакиров историята с радиоактивните инертни материали започва, когато вижда на бюрото на Христо Христов, зам. директора на горското в Твърдица, писмо с резолюцията на Пейчо Върбанов за добив на инертни материали от табаните на урановите рудници между Шивачево и Твърдица. Те се намират в горския фонд на стопанство. В една от точките на разпореждането е посочено, че всеки камион трябва да бъде освидетелстван за радиация. Конкретен служител на горското е трябвало да следи за товарените обеми инертни материали и за нивото им на радиация.

Шакиров иска от Христов документите, в които са били освидетелствани натоварените от «Екоседиментс» камиони. Тогава се оказва, че такива няма, защото не са били изготвяни. Шакиров задържа заповедта за добив с протокол и информира незабавно ръководителите си в ИАГ.

Започва проверка, която се точи с години. А въпросът е несъмнено от фундаментален интерес за общественото здраве. Според горския стражар скална маса от урановите рудници е положена в основите на пътя през прохода Хаинбоаз, вложена е в строителство на нови сгради в Сливен и на други места.

Добив без концесия

Добивът на инертни материали е засегнал над 30 декара от държавния горски фонд в местността Благорица. За изсечените от терените дървета и дума не се споменава в договорите. Скалната маса от табаните на урановите рудници е плащана от софийската строителна фирма „Екоседиментс“ на Държавното лесничейство в Твърдица за… 1 лев на кубичен метър. Символична цена, защото към онзи момент цената на кубик инертни материали варира между 6 и 60 лева. В договора е посочено, че ще бъдат добити 16 900 куб. м. oт находището.

Добивът на инертните материали, по закон, се извършва само след сключване на концесия. Те се явяват подземни природни богатства, които са изключителна държавна собственост. Концесията обаче би трябвало да се предшества от ОВОС, който да се одобри от МОСВ. Нищо подобно не е било извършено. Такова е становището и на сливенската окръжна и на бургаската апелативна прокуратури. В края на 2008 г. ОП Сливен проверява случая. Намесва се и РИОСВ, която съставя акт акт за административно нарушение от страна на фирмата, добила каменната маса от табаните и налага глоба от 5 000 лв.

Държавното обвинение обаче приема, че купувачите неволно са подвели Стоян Божилов да им позволи добив на инертните материали. С други думи казано станала е грешка. В средата на 2010 г. Юсеин Шакиров и Георги Дончев пишат дирекно до вицепремиера от ГЕРБ Цветан Цветанов. Апелативната прокуратура в Бургас приема, че изводите на колегите им от Сливен звучат нелогично. Апелативните магистрати разпорежда разследването да се възобнови и връщат ДП 282 « ИП »/2008 г. по описа на ОД на МВР-Сливен в Окръжна прокуратура - Сливен. В крайна сметка производството е прекратено.

Ето отговорът, който получи Биволъ, след официално запитване от ВКП:

С постановление от 07.08.2009 г. Окръжна прокуратура - Сливен е прекратила досъдебното производство с мотив, че по делото липсват данни за извършено престъпление по чл.282 ал.1 от НК или друго такова от общ характер, тъй като е приела, че длъжностните лица от Държавно лесничейство - Твърдица и Районно управление по горите - Сливен към момента на сключването на договорите са действали със съзнанието, че отпадната скална маса е собственост на ДЛ - Твърдица.

С постановление от 27.02.2009 г. Апелативна прокуратура - Бургас, по повод подаден сигнал е извършила служебна проверка на делото, като е постановила отмяна на постановлението на Окръжна прокуратура - Сливен и е разпоредил извършване на допълнително разследване с конкретни указания.

Оценката на материалите по делото налага извода, че липсват доказателства длъжностни лица от ДЛ Твърдица и Районно управление на горите Сливен да са превишили правата си с цел да набавят за себе си или за другиго облага или да причинят другиму вреда и от това да са настъпили немаловажни вредни последици. В подкрепа на този извод са и доказателствата, събрани при допълнителното разследване.

Във връзка с добива на отпадъчна скална маса от прекратена миннодобивна дейност са налице нарушения, които правилно са били квалифицирани като административни нарушения от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Стара Загора, за което е бил съставен акт за административно нарушение, но както от първоначалното разследване, така и от допълнително проведеното такова, не са събрани доказателства, които да дават основание тези нарушения да бъдат квалифицирани като престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

С постановление от 21.01.2011г. е прекратено наказателното производство по досъдебното производство № 282 « ИП »/08 г. по описа на ОД на МВР - Сливен, вх. № 1664/08 г., д.пор. № 11/09 г. по описа на Окръжна прокуратура - Сливен, поради липса на данни за престъпление.

Коя е фирмата « Екоседиментс »?

Особено любопитен е фактът чия е фирмата, добивала инертните материали. В последните години "Екоседиментс" ООД нееднократно е ствала обект на медиен интерес. Според справка в информационната система ДАКСИ, при подписването на договора с Държавното лесничейство в Твърдица дружеството се управлява от Константин Кръстев Недялков, а е собственост на Георги Цветанов Лачков, Георги Василев Васев и Мариян Кънев Георгиев. Към онзи момент адресът на дружеството е на столичната улица "Проф. Н. Михайлов". Няколко години по-рано там са регистрирани фондацията "Епсилон" и спортният клуб "Атилла-Й". И двата юридически субекта първоначално са председателствани от небезизвестния сливенския бизнесмен Йосиф Йосифов – Йоско. През 2011-а г. Йосифов изкупува дела на Мариян Георгиев, но съдебната регистрация на дружеството остава на улица "Проф. Н. Михайлов". Там се помещава и офисът на адвоката му Христо Христов. Заради "Екоседиментс" ООД бившият кмет на Сливен Йордан Лечков стана обвиняем за пореден път. Обвинението, че е дал на фирмата разрешение за безконтролен добив на инертни материали от коритата на деретата край Сливен обаче не издържа пред съда.

Йосиф Йосифов – Йоско придоби известност през 2004 г. От тогава упорито, но неуспешно е разследван за убийството на Констанин Димитров – Самоковеца в Амстердам. Разработван е и за наркотрафик и сводничество. В началото на март 2011 г. Йосифов уби на пътя при катастрофа в столичния квартал „Бояна“ двама души. Други двама рани тежко. В последвалото дело стана ясно, че при инцидента Йосифов е бил с 2,6 промила алкохол в кръвта. Миналата година ВКС го прати за 6 години в затвора. Към днешна дата Йосифов не участва в нито една фирма. Съпругата му Ваня обаче е собственик на компанията „Билдинг протект“ ЕООД. Тя е с предмет на дейност строителство и търговия с недвижими имоти.

Биволъ зададе въпроси и на ДАНС, която се е включила в прокурорската проверка. Използвани ли са радиоактивни материали в жилищно строителство? Къде точно? Опасни ли са те за общественото здраве? Вярно ли е твърдението на Юсеин Шакиров, че радиоактивността им е 5 пъти над нормата и то само във въздуха, като това е било установено от РИОСВ Стара Загора в рамките на проверката от ДАНС? Засега запитването на Биволъ към ДАНС остава без отговор.

 

Още снимки от новината

Йоско
Юсеин Шакиров

 

 
 

Copyright © 2008-2017 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев