Община Сливен

Кои са най-великите готвачи: Всичко започва от Франция

-----------------------
30.08.2014 / 15:43

1. Мари-Антоан Карем (1784-1833)

Разбира се, всичко започва във Франция. Мари-Антоан Карем е основателят на т. нар. Haute Cuisine. Израства в много бедно семейство и след френската революция го пращат да търси работа, макар че е още дете. Взимат го в кухнята на един ресторант. Там започва да експериментира и твори. Обръща внимание най-вече на начина, по който се поднася ястието, като се вдъхновява от архитектурата. Изследва най-прочутите сгради в света в детайли и после ги възпроизвежда в кулинарията си. Канят го да готви за почти всички кралски семейства в Европа. Наричат го “готвача на кралете и краля на готвачите”. Той е първият, който разделя различните храни в чинията и започва да поднася малки, но красиви порции.

 

2. Фернанд Поан (1897-1955)

Това е бащата на днешните готвачи звезди. Първият готвач, който напуска кухнята си и се превръща в обществена фигура. Той не само готви, но и представя лично ястията си. Говори с гостите в ресторанта си “Дьо ла Пюрамид” и приготвя храната им според предпочитанията им. Така основава “Нувел кюизин”, революционна кухня, която се основава на леки ястия от пресни съставки.

 

3. Пол Бокюс (1926)

Пол Бокюс усъвършенства “Нувел кюизин” и съкращава времето за готвене. Храненето вече се състои от ястия с малко съставки, но добре приготвени.

 

4. Ален Дюкас (1956)

Той постига онова, което никой преди него не успява – печели три пъти по три звезди “Мишлен” за ресторантите си “Плаза Атене” в Париж (Plaza Athenee), “Льо Луи ХV" в Монако (Le Louis XV) и Alain Ducasse at the Essex House в Ню Йорк. Готви предимно средиземноморска кухня.

 

5. Феран Адрия (1962)

Испанецът е първият артист сред готвачите. Ресторантът му е един от най-известните в света – “Ел були” в Коста Брава работеше до 2011 г. и пръв въведе молекулярната кухня. Продължава да експериментира в нея. Бе първият готвач, канен някога на артистично изложение – през 2007 г. бе звездата на “Документа”.

 

6. Джейми Оливър (1975)

Британецът е най-известният тв готвач в света. Започва да готви пред камерите още на 22 г. Предаването му Naked Chef го превръща в звезда и от 2002 г. започва да продуцира собствено тв готварско предаване - Jamies Kitchen. Учи младите да готвят, обяви война на веригите за бързо хранене и поде кампания за качествена храна в столовете на детските градини и училищата. Най-големият му принос е в това, че докара високата кухня до широките слоеве – с неговите готварски книги и рецепти всеки може да се наслаждава на изящната кулинария.

 

Още снимки от новината

---------------------------
-----------------------------
------------------------------
-----------------------------
----------------------------

 

"24 часа"
 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев