Община Сливен

Красивите жени са подложени на по-голям стрес на работното си място

----------------------------
14.08.2014 / 07:40

Всички смятат, че да си красива жена ти носи само позитиви, но това съвсем не е така. Красивите жени всекидневно са подложени на по-голям стрес, отколкото не толкова добре изглеждащите.

Дори в офиса красотата е повод за масова завист у останалите жени. Това се дължи на факта, че жената по природа е злобна и завистлива. Без значение колко квалифицирана и интелигентна е с постъпването на работа непременно ще бъде съпътствана с подхвърляния от типа “Тя е наета само защото е красива”. По-добре свиквайте с тях, особено ако шефът ви е мъж. Той може и да е видял квалификацията, която притежавате, но за останалите вие дълго време ще си останете красивата нова колежка, която няма особени качества за работата. И тук настъпва постоянното доказване, че вие не сте просто едно хубаво лице и тяло, а зад тях стоят качествата, заради които сте била наета. Дори след време всички да разберат колко голям професионалист сте, завистта най-вероятно ще нарасне още повече, защото се превръщате в умна, квалифицирана, успяла красива жена, а този индивид според много хора, особено мъже, е рядко срещан.

Мнозина твърдят, че красивите жени си намират работа по-лесно - това съвсем не е така.

Докато при една нормално изглеждаща жена бъдещият работодател гледа само автобиографията и квалификацията, която притежава, при по- добре изглеждаща жена решението е субективно, защото бъдещият ви шеф може да реши, че разчитате само на външния си вид, и да не обърне същото внимание на квалификациите ви. Интересен факт е, че има работодатели, които в изискванията си поставят и въпроса за външния вид. В зависимост от работата той трябва или да е перфектен, или жената да е възможно най-скромна, за да не разсейва с външността си. В типично мъжките професии да си красива жена е абсолютен минус. Красотата се оказва бреме, когато жените се опитват да си проправят път в мъжкия професионален свят, твърди и Ройтерс, като се позовава на резултатите от американско изследване. Оказва се, че когато една жена иска да работи “мъжка” професия като финансов директор, мениджър “Изследване и развитие”, машинен инженер, охрана в затвор или шофьор на камион, добрият външен вид е по-скоро пречка, отколкото позитив.

Специалистите от университета на Колорадо са установили, че за дамите, кандидатствали за подобни позиции, красотата не се е оказала предимство както за постове като рецепционистка или секретарка, за които по традиция се предпочитат служителки с по-красива външност. За целите на изследването на участниците били раздадени списък с професии и снимки, които те трябвало да сортират според това дали са подходящи за дадена работа. Изследователите установили, че привлекателните жени били пренебрегвани за професии, смятани за типично “мъжки”, малкото допуснати жени до “мъжките професии” били тези, които имали съвсем обикновена външност.

Журналистическата политика на някои страни като Скандинавските, например, е телевизионните говорители да изглеждат визуално като средно статистическия зрител, за да може хората да слушат новината, а не да се прехласват по водещата. В такива моменти красотата не ни е от полза, даже би ни попречила. Макар и повечето работодатели да отрекат тезата, че към красивите жени имат различно отношение, в повечето случаи, дори и не умишлено, е точно така. Крайностите са две - или отново не се взема на сериозно, или пък почва да гледа на нея не просто като на професионалист и колега, а като нещо повече, което е крайно неуместно за една фирма. Неоспорим факт е , че красивите жени рядко се вземат на сериозно.

Изписани са не малко статии на тема как сексапилът и красотата продават. Точно тези мнения допълнително затвърждават всеобщото мнение, че красивите жени разчитат само на това и не са особено квалифицирани за дадена позиция.

Дори в образователната система онази красива ваша състудентка несъмнено е смятана за не особено умна.

От една страна, това е плюс, защото може без проблем да изненада всички, но пък от друга гледна точка този етикет е крайно обиден. Тази затвърдена теза е измислена от завистливите, обикновени жени, които не могат да преглътнат факта, че към красивите жени хората се държат по-отворено. Това дори понякога става и на подсъзнателно ниво, защото окото харесва красивото - кое бихте предпочели да гледате - зелена градина пълна с цветя, или пожълтяла без никакъв цвят? Всяка жена е красива, стига да намери онези черти, които я правят неповторима и да набляга на тях, а не да се взира в недостатъците си и да се занемари, а после да обвинява останалите, които изглеждат естетически добре, че разчитат само на външността и са просто глупави. Това е некоректно и непрофесионално. Естествено има много жени, които наистина разчитат само на външността, за да успеят в областта, в която са се насочили, но по-големият процент страдат от общия знаменател, под който са сложени всички красавици- “слабо квалифицирани хубавици”.

Дори актьорът Роб Лоу коментира тази тема пред списание “Ню Йорк таймс”: “Съществуват невероятни предразсъдъци срещу хората, които изглеждат наистина много добре. Те не могат да чувстват болка или да имат трудности, или да бъдат задълбочени или заинтересовани”. Този знаменател преследва най-вече жените. По-добре е да се отърсим от всички знаменатели, под които слагаме хората, и да погледнем в техните квалификации и умения.

 

Външният вид не е дискриминация

Изискванията за определен външен вид в обявите за работа не е дискриминация, твърдят експерти по подбор на персонала. Има позиции, за които хубавата външност е задължителна и това не може да бъде оспорено. Това важи за професии като крупиета, сервитьорки, промоутърки, продавачки в магазини за козметични продукти.

Преди да подадете жалба за неравноправно третиране в обява за работа, имайте предвид, че трябва да докажете твърденията си. Това означава, че кандидатът може да изпълнява перфектно задълженията си въпреки външния вид. Ще успеете да оборите работодателя, ако търси красавици за рецепционистки или служители в спа център, например.

Имайте предвид, че някои шефове не пишат изисквания към външния вид в обявите, но на място преценяват точно това и вие няма как да го докажете. "Труд"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев