Община Сливен

Умен нашийник пише SMS, че кучето е тъжно. Делфини помагат на деца с опорно-двигателни проблеми

---------------------------------------
12.08.2014 / 09:07

Смарт нашийник на кучето, снабден със специални сензори, ни предупреждава със SMS когато то е тъжно, пише за най-нова американска разработка в."Дейли мирър".

Устройството може да разчита емоциите на домашния ни любимец. То измерва температурата, сърдечния ритъм и броя на вдишванията на животното в зависимост от неговата порода. Смарт каишката ни изпраща есемеси до смартфона, ако Шаро не се чувства добре.

Нашийникът е с търговска марка PetPace и струва 150 долара. Благодарение на него стопанитe ще могат да узнаят, дори дистанционно, дали домашният им любимец е болен, гладен, щастливи или нещастен. Сензорите, вградени в джаджата, са подобни на тези, които елитните спортисти използват при следене на своите тренировки. Устройството също така измерва всеки ден изгорените от кучето калории. То може да предупреди стопанина му за изпитвани болки.

Според създателите на устройството нашийникът за пръв път ще даде възможност на хората да разберат как точно се чувстват техните четириноги другари във всеки един момент. "Днес бг"

 

Делфини помагат на деца с опорно-двигателни проблеми

Варненският делфинариум работи по програма за лечение на хора с опорно-двигателни проблеми чрез плуване с делфини. Това съобщи пред Дарик радио ръководителят на делфинариума Васил Василев.

От една година вече има възможност всеки, който иска, да влезе и да плува с делфините, които са обучени артисти и ежедневно работят с треньори, както за да разнообразяват номерата в шоу програмата си, така и за да могат да общуват с хората, които влизат да плуват при тях.

"В някои от световните делфинариуми се предлага програма за лечение с делфини. Смята се, че контактът с делфините действа лечебно за някои заболявания на опорно-двигателната система. За пациенти, които страдат от множествена склероза контактът с делфините също е изключително полезен. Ние имаме известен опит. Примерно, актьорът Христо Мутафчиев се лекува при нас. Самият той твърди, че контактът с делфините му е подействал оздравително", каза Василев.

Графиците за плуване с делфини са препълнени с месеци напред.

По думите на Васил Василев в момента заедно с лекари се работи по изграждането на цялостна концепция за подпомагане на лечение на различни заболявания, но работата е в много ранен етап. Иначе всяка зима безплатно деца с множествена склероза могат да плуват с делфините и родителите им са категорични, че има видимо подобрение в състоянието им:

"Започнахме едни първоначални сондажи с лекар от Военна академия и искаме научна подкрепа, когато разрешим тези административни неща, ще започнем да извършваме тази дейност по-мащабно. Зимно време пускаме деца, болни от множествена склероза, да контактуват с делфините и родителите им твърдят, че самият ултразвук, който излъчват делфините в контакта помежду си към хората действа много положително". "Вести бг"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев