Община Сливен

Столетниците в България над 300 човека. Най-много те са в най-големите градове и области

Снимка: БТВ
26.07.2014 / 08:01

Столетниците у нас са 300 души, съобщи БТВ.

Последните данни на Националния статистически институт показват, че в момента в България живеят 306 души на възраст 100 и повече години. Най-много те са в най-големите градове и области. В столицата са 63-ма, в Пловдивска област има 22-ма, във Варненска 17, а в Русенско 15.

За последните 5 години най-много столетници е имало през 2009 г. - над 420.

Следват 2 години, в които броят им е под 300, за да се стигне до 306 през тази година.Към групата на столетниците точно преди 5 дни се присъедини Нона Тодорелова от златишкото село Петрич. Тя е родена на 20 юли 1914 г. в махала Коньовица. Столетницата показва снимка на родната си къща, която е напуснала на 13, за да работи в София.

„Седях 5 години слугиня, дойдох си, няма и 2 години и се ожених – на 19 години”, разказва тя. Оттогава Нона живее в село Петрич. Точно тук в пенсионерския клуб е отбелязан и стотният й рожден ден.

В разговора помага една от снахите на Нона, Вена. Възрастната жена не чува добре и вече ходи трудно, но допреди година, на 99 е обикаляла сама из селото. „Тайната е да си добре, да си здрав, да си можеш всичко, да си ядеш, да си пиеш, да си весел, това е”, разказва Нона.

Сега за нея се грижи синът й Георги. За него не е изненада, че в България има толкова много столетници. „Чист въздух са дишали, не е имало тия отрови. А тия химикали сега, това, което ядем, всичко е химикали. Ние с баба Нона само се караме - не щеш да купуваш?! Е, как да го купувам това е чиста отрова”, разказва Георги Тодорелов.

Най-голямата радост за Нона Тодорелова днес са внуците й. Те общо с правнуците и пра-правнуците са 17. Пръснати са обаче из цялата страна и на столетницата й се иска по-често да идват да я виждат. /24 часа/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев