Община Сливен

Най-старата шунка в света е на 112 години и все още става за ядене!

-------------
19.07.2014 / 17:10

Шунката, за която се твърди, че е най-старата в света, навърши 112 г., съобщава БиБиСи. Нещо повече: за нея се твърди, че все още е годна за ядене!

Месният продукт е произведен през 1902 г. и е бил забравен в задната част на стая за съхранение. По-късно е дарена като експонат на музей във Вирджиния. Днес шунката изглежда по-скоро като изсъхнало парче кожа. От музея са осигурили специални условия на експоната си, за да бъде предпазен от мухъл и и буболечки.

Кураторът Трейси Нейкирк твърди, че шунката е годна за консумация, въпреки че ще бъде с изключително суха консистенция.

Сухото консервиране на месото не е нещо непознато. Чрез премахване на кръвта и осоляване на месото шунката може да развие по-богат вкус. Но „зреенето“ много рядко надвишава една или две години.

Говорителят на Агенцията за хранителни стандарти на САЩ отбелязва, че не е ясно как е била обработена шунката и затова няма как да се знае дали е годна за консумация.

Собственик на испански ресторант в Лондон твърди, че испанската шунка, каквато е експонатът, има перфектен вкус, когато е на 4 до 5 години. След това мазнината започва да се окислява и се появява специфичен неприятен вкус.

Писателят Джей Рейнър е равнодушен към настъпилия интерес към шунката. „Странно е, че някой се вълнува толкова много от задните части на прасе, висяли някъде 112 г.“, заявява той. /Dnes.bg/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев