Община Сливен

177 години от рождението на Васил Левски. Сливен почита паметта на Апостола с цветя и венци

Васил Левски (портрет)
18.07.2014 / 07:50

На 18 юли се навършват 177 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Паметта на Апостола в Сливен ще почетем на възпоменателна церемония, на която ще се извърши и ритуал по полагане на венци и цветя, който започва в 10.00 часа на паметника на Апостола на свободата на площад "Васил Левски".

В церемонията ще участват кметът на общината, сливенският митрополит Иоаникий, областният управител, председателят на общинския съвет, Областната дирекция на Министерството на вътрешните работи, Регионалният инспекторат по образованието, Регионалният исторически музей, Художествената галерия „Димитър Добрович”, Съюзите на офицерите и сержантите от запаса и резерва, на военноинвалидите, Сдружение „Мати Болгария”, политически партии, обществени организации, граждани и ученици.

 

Васил Левски (Васил Иванов Кунчев) е български националреволюционер, идеолог и организатор на българската национална революция, национален герой. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК).

Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Пътува по страната и създава частни революционни комитети, които да подготвят обща революция.

Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от етническата си и религиозна принадлежност.

Създадената от него Вътрешна революционна организация е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание (1876). Последвалата Руско-турска война (1877-1878) довежда до възстановяване на държавата България на европейската карта.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев