Община Сливен

Хората на Борисов гневни на БСП и отново бойкотираха оставката на Станишев

----------------------------------------
26.06.2014 / 10:51

И днес парламентът не събра кворум и не работи. ГЕРБ пак не влязоха и оставката на Сергей Станишев остана негласувана. Този път обаче отвръщали на атака от БСП.

Вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обеща, че днес депутатите му ще осигурят кворум, за да се гласува освобождаването на Станишев от парламента. Бившият премиер написа във Фейсбук:

"Помолих ПГ на ГЕРБ утре да влезем в пленарната зала и да осигурим кворум, за да удовлетворим желанието на Станишев да отиде евродепутат".

Народните избраници от партията му обаче и тази сутрин не влязоха в залата, както и "Атака".

В 9 часа, както и вчера, се бяха събрали само 104 депутати и председателят Михаил Миков даде 15 минути почивка. След нея влязоха едва още петима и пак не се събраха нужните за кворум 121.

 

По-късно Цецка Цачева обясни защо от ГЕРБ не изпълниха повелята на лидера си:

„Упълномощена съм да заявя, че помолени от г-н Борисов, нашето решение бе днес да направим кворума, за да бъде уважено желанието на г-н Станишев да работи за европейските политики. Групата обаче категорични възропта след публичните изяви тази сутрин на представители на БСП, които по един недопустим, охулващ, на моменти осмиващ начин се гаврят с ГЕРБ, нашия председател”.

Цачева не уточни кого има предвид, но Антон Кутев заяви пред Нова телевезия, "когато Бойко Борисов се снима с някой от европейските лидери, имам чувството, че пие анаболи, за да изглежда по-достолепен".

 

Пред bTV пък Мая Манолова каза:

"Сергей Станишев разговаря на едно ниво и от една позиция с началниците на Бойко Борисов. Ако Борисов е отишъл на фотосесия в Брюксел, за да го потупат по рамото, Станишев ще участва във вземането на важни решения на ниво ЕС".

Борисов днес ще бъде в Брюксел за Срещата на върха на лидерите на ЕНП. В белгийската столица е и Станишев, който ще участва от името на ПЕС в разговори с ЕНП за формиране на нова управляваща коалиция в Европа.

Цачева заяви още, че своевременно е помолила Михаил Миков да даде по-голяма почивка между двата опита за кворум, за да могат от ГЕРБ да заседават и да решат какво да правят. Колегите й били изключително гневни.

"Недопустимо е за пореден път толерантността, която ГЕРБ проявява и персонално чрез г-н Борисов да служи за заявления от типа на „нямаме нужда от вас, не се възгордявайте”. В тази критична ситуация за държавата, това е безотговорно поведение", заяви Цачева.

Утре ще бъде направен трети опит Станишев да бъде освободен като депутат.

Вчера от левицата увериха, че дори това да на стане до края на седмицата, той ще може да стане евродепутат от 1 юли, защото според европейското законодателство подадената оставка в българския парламент била достатъчна, дори да не е гласувана.

Станишев трябва в срок от 7 дни преди първото заседание на ЕП да подаде декларация, че не е в състояние на несъвместимост - тоест не е депутат у нас. "Дир бг"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев