Община Сливен

Впечатляващ сезон и много отличия за Кукления театър в Сливен

----------------------------------------
20.06.2014 / 08:15

Държавен куклен театър – Сливен завършва един изключително успешен сезон с реализирани 6 премиери, успешно състоял се 3-ти Международен фестивал на изкуствата „Магията на вятъра”, организиран от ДКТ-Сливен и със съдействието на Община Сливен и Министерство на културата.

Фестивалът представи пред сливенската публика над 30 представления и различни арт прояви, които се радваха на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на Сливен.

Театърът успешно реализира множество участия и получи отличия от престижни национални и международни фестивали. Премиерните спектакли „Невидимата котка” – автор и режисьор Бианка Бенковска, „Телефон 112” от Теодора Попова, с режисьор Ефимия Павлова, „Имало едно време” сценарий Елена Хрусанова, режисьор Бианка Бенковска, както и коледни и тематични представления се радваха на изключителен интерес от страна на публиката.

През изтеклия сезон хитовите спектакли на театъра „Любовта към трите портокала” и „Джуджето Дългоноско” продължиха да триумфират из сцените на нашите и световни куклено-театрални форуми. „Любовта към трите портокала” по Карло Гоци, с режисьор Бисерка Колевска очарова фестивалната публика и критика на фестивалите в гр. Измир, Турция и гр. Курган, Русия на Международния фестивал „Мечта за полет”, където авторитетното жури присъди специалната награда за сценографията на Свила Величкова.

Безспорният фаворит в афиша на театъра „Джуджето Дългоноско” по В. Хауф, драматизация Юрий Дачев, режисьор Бисерка Колевска, сценография Свила Величкова покори сърцата на всички зрители и на журито на Международния фестивал „Златна искра” в гр. Крагуевац, Сърбия. Журито присъди на спектакъла 6 награди – за режисура, за сценография, за актьорско изпълнение на Ана-Мария Лалова и на Евгения Ангелова, както и за цялостен спектакъл. Малко преди това навръх театралния празник /27 март/ Свила Величкова заслужено получи наградата на Съюза на артистите в България ИКАР 2014, за сценографията на спектакъла. Ана-Мария Лалова и Свила Величкова бяха номинирани за ИКАР 2014 за работата им в представлението Джуджето Дългоноско.

Премиерният за сезона спектакъл „Дванайста нощ” по У. Шекспир, режисьор Съби Събев, също беше отличен на фестивалите „Сцена, палитра, слово” – Пловдив, „Вълшебната завеса” – Търговище, а младият актьор Стоян Дойчев получи наградата СИВИНА 2014 за дебют с участието си в постановката.

Независимо от приключилия активен театрален сезон, в ДКТ- Сливен кипи усилена подготовка за предстоящи участия на театъра във фестивалите „Двама са малко, трима са много”, Пловдив, „Панаир на куклите”, София, „Международен куклено-театрален фестивал” гр. Подгорица, Черна Гора, а очакваме да бъдем и сред селекциионираните на „Златния делфин” Варна.

Не спира и работата по новите премиерни заглавия за следващия сезон. „Братче и сестриче” по приказките на Братя Грим е работното заглавие на спектакъла на режисьорите и преподаватели от НАТФИЗ „Кр. Сарафов” проф. Жени Пашова и доц. Петър Пашов. Младата режисьорка и актриса Елица Петкова репетира спектакъла „Петър и Змеят”, по текст на Венера Нечкова - Фингарова, а невероятния тандем Бисерка Колевска и Свила Величкова ще представят нов прочит на Андерсеновата класика „Огнивото”. Ще има, разбира се и още много изненади.

След успешно изминалия театрален сезон, ДКТ – Сливен си пожелава следващият да бъде още по-успешен и ползотворен. Театърът желае весело и слънчево лято на всички свои приятели и почитатели! "Сливен нюз"

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев