Община Сливен

Парламентът реши: Без референдум за задължителен, електронен и мажоритарен вот

----------------------------------
17.06.2014 / 21:28

“Няма да има референдум за задължително, електронно и мажоритарно гласуване. Това следва от късното решение на Народното събрание. Против идеята на президента Росен Плевнелиев бяха депутатите от ДПС и БСП. Така с обикновено мнозинство бе отхвърлено предложението на президента и на инициативен комитет за допитването.

ГЕРБ и ДПС гласуваха заедно срещу идеята на левицата трите въпроса, предложени от президента, да се разделят. Благодарение на това отпадна и вариантът да има допитване само за задължителното гласуване, както искаше БСП.

Лидерът на ДПС Лютви Местан очаквано се обяви против референдум. “Атака” отсъстваха.

Заседанието започна от втори опит, след като в 14 ч ГЕРБ поиска отлагане, за да се яви представител на президента и да дойдат членовете на ИК за подписката за референдум. ДПС ги подкрепи. Според източници на “Труд” акцията на ГЕРБ е била съгласувана с шефа на парламента Михаил Миков от БСП. Той обаче насрочи дискусията за 16,30 ч. От “Дондуков” 2 отказаха да присъстват на дебатите.

По закон допитването за задължителен вот трябва да се насрочи от президента минимум 2 и максимум 3 месеца след обнародването на решението на НС за провеждането му. Това значи в средата на септември, т.е. малко преди предсрочните избори. Затова се очакваше и вариант гласуването да се отложи.

В крайна сметка дебатите не бяха по същество, минаха през присъдата на Цветан Цветанов на първа инстанция, лични нападки между БСП и ГЕРБ. Имаше и обвинения за недъзите в съдебната ситема. Опция за допитване има, ако ВАС уважи жалбата на проф. Близнашки срещу решението на шефа на парламента Михаил Меков да не даде време от един месец за поправяне на подписката. "Tруд"

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев