Община Сливен

Шефката на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова откри в Нови сад изложба на художника Борис Стоилов. Тя бе наградена с високо отличие

--------------
09.06.2014 / 11:40

От 4 до 8 юни 2014г. в гр. Нови Сад /Сърбия/ се проведе петдесет и седмото издание на Международния фестивал на литературата и изкуствата за деца „Змaeви дече игре". В неговата програма като специални гости от България взеха участие Росица Петрова - директор на РБ"Сава Доброплодни" - Сливен и художникът Борис Стоилов. Посещението бе организирано по покана на Душан Джурджев - директор на Международния център за детско книгоиздаване и Фестивала „Змaeви дече игре" /гр.Нови Сад, Сърбия/.

В словото си при откриването на изложбата в изложбената зала на РТВ /Радио и телевизия Войводине/ Росица Петрова каза:

„За мен е чест да присъствам на откриването на изложбата илюстрации на един от най-талантливите съвременни български илюстратори - художникът Борис Стоилов –носител за 2013г. на една от най престижните български награди в областта на детската книга - Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване в категория „Илюстратор”.

Само преди месец тази изложба, в малко по-голям обем, беше показана в Сливен, в рамките на Шестнадестия национален фестивал на детската книга и се радвам, че сега тя ще бъде видяна и от сръбската публика.

Изложбата тук, в Нови сад, е факт благодарение на отличното ни партньорство с фестивала Змаеве дече игре и с г-н Душан Джурждев – двигателят на този фестивал. И разбира се на любезните домакини, които я уредиха в тази чудесна зала, за което им благодаря сърдечно...

...В тази изложба е представена една много малка част от илюстрациите на детски книги на Борис Стоилов, но и те са достатъчни да разкрият неговия специфичен стил и творческа образност и обясняват интереса на децата към книгите илюстрирани от него...

Най-хубавото е, той че приема илюстрирането на детски книги като специална кауза и продължава да изненадва малките читатели с изразителни илюстрации, с находчива орнаментика и вълнуващи композиционни решения.

Надявам се, чрез тази изложба Борис Стоилов да бъде открит и от сръбските издатели и да получи възможност да илюстрира книги и на сръбски автори...”

По примера на партньорите си от Сливен и организаторите на изложбата от фестивала в Нови Сад бяха издали каталог, който предизвика интереса на много сръбски издатели и автори.

Изложбата бе широко отразена от сръбските медии /РТВ – Войводина, Сръбска национална телевизия, Регионална телевизия „Дунав" - Войводина, Сръбско национално радио, Международен културен център „Любин" – Белград, в.Дневник” и др./ като нова положителна стъпка към сближаване на сръбската и българската литература и култура.

Директорът на Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен Росица Петрова-Василева бе отличена със специална награда на Международния фестивал на литературата и изкуствата за деца „Змaeви дече игре" в град Нови Сад, Сърбия. Призът се дава за изключителен принос за развитие на детската литература и междукултурното сътрудничество, която се връчва на известни политици, журналисти, общественици и творци от различни страни. Росица Петрова е единственият представител от България отличена с това високо отличие.

Наградата й бе връчена от Душан Джурджев - директор на Международния център за детско книгоиздаване и на Фестивала „Змaeви дече игре" /гр.Нови Сад, Сърбия/.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев