Община Сливен

Решение на Районен съд - Сливен по Закона за авторското право потвърдено от Административния съд

--------------------------
09.06.2014 / 11:30

Решение на Сливенския районен съд по Закона за авторското право и сродните му права беше потвърдено от Административен съд -Сливен.

На 25 февруари 2014 година Районен съд- Сливен разгледа жалбата на дружество, стопанисващо питейно заведение в центъра на Сливен срещу наказателното постановление на заместник-министъра на културата за нарушение на текстове от Закона за авторското право и сродните му права/ ЗАПСП/. Съдът е приел за установено, че на 16 май 2012 година служители от отдел „ Инспекторат по авторско право” към Министерството на културата направили проверка за спазване на ЗАПСП в заведението. Докато проверяващите били в заведението, в същото били възпроизведени четири песни. Проверката установила, че салона за посетители се озвучава с уредба с включени тонколони, свързани с компютър с плейлиста, а там са включени заглавията на 4-те песни, звучали по време на проверката. Било установено, че българското сдружение „Мюзикаутор” има договори за взаимно представителство с чуждестранните дружества, в които членуват авторите на песните, а така също и че между сдружението и търговеца, стопанисващ обекта на проверката няма договор, с който да са отстъпени права за публично изпълнение на музикални произведения.

Съдът се е произнесъл, че наложената глоба от 2000 лв. е в законоустановен размер и съответства на характера и тежестта на извършеното нарушение, затова е потвърдил наказателното постановление.

Решението на Районния съд е било обжалвано от търговското дружество пред Административен съд- Сливен, който е потвърдил решението на Сливенския районен съд.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев