Община Сливен

Двоен гастрол на хор „Добри Чинтулов” в Румъния и Гърция през тази година

---------------------------------
09.06.2014 / 09:50

На 19 юни т.г. смесеният хор “Добри Чинтулов” ще отбележи 120-годишнината от основаването си. Тази годишнина ще бъде ознаменувана с две гостувания в чужбина.

В началото на юли съставът е поканен да участва в Международния фестивал за хорова музика за млади гласове до 25 години, който ще се проведе в гр. Яш (Румъния) от 1 до 7 юли т.г. Програмата предвижда на 5 юли хор “Добри Чинтулов” да участва в ателие за хорова музика и същата вечер от 19 ч. да изнесе концерт от светска музика. Последната проява на хора ще бъде на 6 юли от 11 ч., когато чинтуловци ще се представят с концерт от църковна музика.

Любопитно е да се отбележи, че хор “Добри Чинтулов”, макар и да не отговаря на изискванията на фестивала хористите да бъдат на възраст до 25 години, бе поканен да участва в този най-престижен фестивал в Румъния. Това е станало по настояване на председателя на журито проф. Мстислав Юрченко , завеждащ катедрата по хорово дирижиране в Киевския университет. Същият беше председател на журито и на хоровия фестивал в Тернопол (Украйна), в който хор “Чинтулов” участва през април миналата година. Тогава професорът заяви: „Много се радвам, че чух прекрасния български хор и българските песнопения, посветени на устрема към Бога. Бих се радвал да чуя хора още много пъти!” Ето, че това негово желание ще се осъществи.

Втората проява на чинтуловци зад граница ще бъде от 16 до 21 септември т.г., когато съставът ще участва в Международния хоров фестивал „Музиката и морето”, който ще се проведе в гръцкия морски курорт Паралия, намиращ се на брега на Егейско море, близо до гр. Катерини.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев