Община Сливен

Две френски художнички откриват днес своята изложба в къща „Добрович”

-----------------
22.05.2014 / 09:29

Френските художнички Мано и Леканн откриват изложба в град Сливен, в къща "Добрович" днес от 18.30ч.

Двете художнички от Франция са гости на град Сливен със съдействието на кмета на Торрет, Франция, по покана на кмета на Сливен и художничката Диди Дойчинова. Идеята е да има в бъдеще културни контакти между Сливен и Торрет.

Леканн е родена в Париж през 1965г. Работи и живее във Вар, Франция. Учи история на изкуствата в Сорбоната , специализира пластични изкуства.Обръща се към съвременното изкуство, повлиявайки се и от абстрактното и в същото време придобива професионален опит в музеи и галерии, като се ориентира към реставрация на картини, практикувайки 15 години. 1986-1988 започва да се занимава с пастели и рязана хартия, което дава основата на абстрактното изразяване, проявено по-късно в рисунките й.

Възприема лаковата живопис като свое средство за израз, усвоява работата с различни повърхности като стъкло, метал, дърво, плексиглас.

Участва в много общи и лични изложби.

Мано работи основно мозайка - картини, форми, фреско. Твори в областта на екстериора и интериора, организира курсове и лекции за мозайката в ателието си.

Живописният език, който използват двете художнички, се открива в абстрактните рисунки, геометрични форми и плоски цветове.

Силата на абстрактното е там, където е постигнат баланса на всички художествени компоненти, а творбата в своята същност е освободена от усещането за наложен начин на възприемане.

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев