Община Сливен

Протестиращи поискаха демонтиране на Паметника на съветската армия

---
05.03.2014 / 09:38

Поддръжници на проевропейското развитие на Украйна се обявиха за незабавно демонтиране на паметника на Съветската армия в София.

Те се събраха тази вечер пред монумента с искането той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство, предаде БНТ.

 

Според инициативния комитет за демонтиране на паметника съоръжението е монумент на червената окупационна армия, а не на съветската.

 

Снимки >>>

 

Събралите се обясниха, че непосредственият повод за протестната им акция е неодобрението на намесата на Русия във вътрешните работи на Украйна.

 

Според тях след демонтирането на паметника мястото трябва да възвърне облика си отпреди 1954г.

 

На 23 февруари паметникът на съветската армия в София осъмна боядисан в цветовете на украинското знаме. Министерството на външните работи на Русия изрази дълбокото си възмущение от поредния случай на вандалщина към Паметника на съветската армия в София.

 

В текста на руското външно министерство се посочва, че, във връзка със случилото се, до външното министерство на България е отправена протестна нота, в която се настоява за щателно разследване на хулиганската проява и за привличане под отговорност на виновните.

 

На 2 март паметникът осъмна с нови надписи. От лицевата страна на паметника с червено бе изписано с големи букви: "Долу ръцете от Украйна". Върху надписа, който е традиционен за паметника: "На съветската армия – освободителка от признателния български народ", бе поставен знака "X" и под него е новият надпис.

/Дир БГ/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев