Община Сливен

Мъже с токчета ще превземат София на 8-ми март

---
04.03.2014 / 16:03

Необичайна гледка ще завладее центъра на София на 8 март - стотици мъже ще опитат да ходят с дамски обувки на висок ток. Те не го правят само за забавление, а за да привлекат внимание към огромния проблем с насилието над жени. "Извърви километър в нейните обувки" ("Walk a mile in her shoes") е международна инициатива, започнала през 2001 г. В България се провежда за втори път, за да привлече общественото внимание върху проблема с насилието над жени, изнасилванията и сексуалния тормоз.

 

Всяка четвърта жена в страната е жертва на домашно насилие, a четвърт милион българки са ставали обект на сексуален тормоз, гласи суровата статистика. Това означава, че всеки има поне една приятелка, роднина, колежка, съседка или позната, която е жертва на насилие. Участниците в инициативата искат да покажат на тези жени, че не са сами и могат да получат подкрепа, а на всички останали - че насилието е нещо, което съществува около нас и от което не трябва да отвръщаме поглед.

 

Шествието тръгва от "Аптека" (кръстовището на булевардите "Витоша" и "Патриарх Евтимий" в София) в 12 часа на обяд в събота, 8 март, Международен ден на жената. Могат да се включат всички мъже, които не се притесняват да се обявят против насилието и се осмеляват да пробват лесно ли е да се ходи "в нейните обувки". На място ще има ограничен брой дамски обувки с големи номера за желаещите.

/Всеки ден/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев