Община Сливен

Париж гласува за Стария бряст, художникът Никола Манев мобилизира френските си приятели

Никола Манев
20.02.2014 / 10:05

Световноизвестният художник Никола Манев е обхванат от нова треска. След като научил, че Сливенският Стар бряст се бори да титлата "Европейско дърво на годината" той веднага се е захванал да агитира за българското чудо. Сред приятели и клиенти, българи и французи той непрестанно хвали изключителната забележителност на града на войводите.

 

Връща се и към личните си преживявания под неговата корона. Случката е от преди десетина години, когато художникът представя около сто свои платна в сливенската галерия. Въпреки, че събитието съвпада с най-студените зимни дни, залата е пълна. Истинско удоволствие за Никола Манев е срещата с местните почитатели. Мнозина познават добре творчеството му и са щастливи да се запознаят със зографа на живо. Фактът, че той почти четиридесет години живее в Париж, а си е останал голям български патриот възхищава мнозина.

 

След края на официалната част малка група стари и нови приятели тръгват, за да подишат чист въздух. Разбира се, разходката минава през площада пред общината. Художникът дълго се диви на красивата сграда, но когато погледнал встрани, погледът ме се заковал в бряста. Осветен от неона той бил като пришълец от приказките. „Струваше ми се, че ако го пипна ще изчезне”, спомня си Никола Манев.

Че е нещо неземно, родено от ръката на талантливо ожество. Дълго се взирах в блестящите на светлината клони. Възхищавах се на природата, подредила безпогрешно всяка пъпка. После научих родословието на бряста. Той наистина е хроникьорът на града. Живее в него повече от хиляда години. Тогава помислих, че мога да го нарисувам. Животът ме отвя, но се случваше често да минавам през Сливен. И назависимо дали бързах или не, не изпусках възможността, да отида и се "здрависам" с бряста. Имах го вече да приятел. Почуствах се сливнанлия, нищо че родословното ми дърво не е докоснало

този край.

 

Манев разбира от интернет и приятели за новата мисия на Стария бряст. Пресни спомени и днешни амбиции прогонват съня му за дни. Първата му работа е да се обади на всичките си приятели българи. Праща и адреса, но който да гласуват: w.w.w treeoftheyarer.org. После подхваща и французите. На тях трабва да обяснява повече. Търси снимки. В крайна сметка мнозина му обещават, че ще подкрепят сливенското чудо. Акцията продължава. Париж логично е да е на страната на Сливенския Стар бряст, а не някаква си унгарска круша, усмихва се художникът, когото италианските митничари някога го взели за прочутия Мане. Когато го видяли на границата, натоварен с картини, те извадили книгите си и тръгнали с пръст по буквата М. Когато стигнали до Мане настръхнали.

 

- Нямате право да пренасяте тези творби. Те са много скъпи. Вие сте много известен.

 

- Би било добре да е така, усмихнал се българинът, но към моето име трябва да прибавите накрая едно В. За съжаление това променя всичко.

 

За да покаже, че любовта му към Сливен и Стария бряст не са празни приказки Никола Манев от сега се готви за изложба в Сливен. Предвижда се, тя да е през красивия месец май. Ще покаже най-новите си платна, рисувани тази зима в Париж. Почти сигурно е че сред тях ще има и пейзаж със стария бряст. Приятели вече са му изпратили снимки на забележителното дърво. Сега делото е в негови ръце. Няма никакво съмнение обаче, че резултата ще зарадва всички.

 

Исак ГОЗЕС

В-к „Сливенско дело”

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев