Община Сливен

Скандално: Съд взе Библията и Нобеловата награда на Мартин Лутър Кинг. Синовете му искат да ги продават!

---
20.02.2014 / 10:52

Съд в американския град Атланта конфискува Библията и медала от Нобеловата награда за мир на Мартин Лутър Кинг от децата му.

Съдът постанови вещите да бъдат съхранявани в специален банков сейф, а ключът от него да се съхранява от самия съдия, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".

 

Решението е взето във връзка с факта, че децата на защитника на правата на чернокожите продължават да водят борба за вещите му.

 

Синовете Мартин Лутър Кинг Трети и Декстър Кинг настояват за продажбата на медала и Библията. Против продажбата пък е дъщерята Бърнис, ръководител на център, носещ името на бореца за правата на човека.

 

И тримата влизат в съвета на директорите на фонда „Мартин Лутър Кинг”, управляващ наследството.

 

През 1963 година с усилията на Мартин Лутър Кинг е организиран известният Поход до Вашингтон, по време на който той произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата.

 

С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.

 

Мартин Лутър Кинг е застрелян на 4 април 1968 г. в Мемфис, щата Тенеси. Убийството му е последвано от протести в десетки американски градове. Пет дни по-късно американският президент Линдън Джонсън обявява национален траур.

 

Кинг е първият чернокож, за когото в САЩ се обявява национален траур. 300 000 души го изпращат в последния му път.

/Дир.бг/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев