Община Сливен

Христо Бисеров - чист поне пред Сметната палата?

---
08.01.2014 / 10:05

Системата за публичност на имуществото у нас не можа да засече нито една от финансовите нередности, за които е разследван бившият зам.-председател на парламента от ДПС Христо Бисеров. Сметната палата вчера обяви списък със 152 декларации от 2013 г. на висши държавници, в които има несъответствия. И двата подадени от Бисеров формуляра през миналата година обаче не са сред тях.

 

Преди около два месеца стана ясно, че бившият висш функционер в ДПС е разследван за пране на пари, данъчни и документни престъпления чрез преводи към офшорни сметки на Сейшелите. Разследва се включително подаването на неверни декларации пред Сметната палата.

Според Наредба 27 на БНБ Бисеров е бил длъжен да декларира банковите си сметки в чужбина и пред централната банка, ако те са на стойност над 50 000 лв. Наказанието в този случай е затвор до 6 години.

 

През м. г. Бисеров е подал две декларации пред палатата. Според тях имуществото на него и на съпругата му са къщи и парцели в София, няколко ниви, един автомобил и влогове в български банки за около 100 хил. лв. Отделно съпругата му има да получава към 360 хил. лв., предоставени като заем на сина им. За сметки в Швейцария или в Сейшелите не се споменава.

Сметната палата не е засякла неверните данни, защото правомощията не го позволяват, стана ясно вчера. По закон при проверката одиторите имат право да ползват само данните, които висшите политици и чиновници декларират пред институциите. Палатата няма достъп до банкова тайна нито в България, нито в чужбина.

Засечените пропуски в декларациите са главно на кметове, магистрати и по-нисши чиновници. Те са пропуснали да обявят най-често дялове във фирми, особено на съпрузите си, а също и недвижими имоти.

 

В списъка попадат също служебният министър на отбраната Тодор Тагарев, който не е декларирал дялове на съпругата си в две фирми. Там са и няколко бивши или настоящи зам.-министри - Бюрхан Абазов, Бойко Пенков, Илия Ангелов, Димитър Бонгалов и др. Тези от висшите управленци, при които разминаванията са на стойност над 10 000 лв., ще бъдат проверени и от данъчните.

/Труд/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев