Община Сливен

Успех за хор "Добри Чинтулов" на фестивал в Габрово, поетична вечер с поезията на Виолета Калайджиева

---
15.10.2013 / 08:50

На състоялия се на 12 и 13 т.м. Международен фестивал на духовната музика в гр. Габрово смесеният хор “Добри Чинтулов” при читалище „Зора 1860” – Сливен под диригентството на академик Методий Григоров завоюва изключителен успех. Отзивите след концерта бяха възторжени, оценките високи. Мнението на познавачите на църковната музика бяха, че хор “Добри Чинтулов” е най-добре представилият се хор на този международен форум за сакрална музика. Не случайно публиката слушаше безмълвно неговите изпълнения и бурно аплодираше. След всяка от творбите, поднесени професионално от сливенския състав, се чуваха нескончаеми викове „Браво! Браво!” Ще цитирам само две мнения:

 

НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГРИГОРИЙ заяви пред микрофона на Българското национално радио: „Хор “Добри Чинтулов” има за ръководител академик Григоров, който е много познат в музикалните среди на целия български народ, а що се отнася до компетентността на Св. Синод на Българската православна църква, Григоров е име, което ние винаги срещаме с прегръдка и с обич. Та този хор, ръководен от академик Григоров, е класика на нашето църковно изпълнение, класика на духовния ни възход и въпреки че сега много лесно се оправдаваме с кризи, ние виждаме, че такива видни и от Бога вдъхновени ръководители като академик Григоров не се плашат от никакви трудности, продължават да работят и резултатите, както всички чуваме, са на лице. Дано Господ да наспори силите и на г-н Григоров, и на изпълнителите, и на всички, които му помагат, за да може такива хорове и такава класика да отстоява доброто и благото, и изкуството и, ако щете, аристократичността в битността на духовното ни пеене, както този прекрасен хор. Бог да им дава здраве и щастливо дълголетие.”

 

МНЕНИЕ НА Г-ЖА МАНУЕЛА МАНЧЕВА – ВОДЕЩ НА ЕДИНСТВЕНОТО ПРЕДАВАНЕ ЗА ХОРОВА МУЗИКА НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО И СЕКРЕТАР НА БЪЛГАРСКИЯ ХОРОВ СЪЮЗ: „Мисля, че изявата на хор “Добри Чинтулов” на духовния празник в гр. Габрово, беше една от най-силните изяви на състава, защото именно на такъв форум най-ясно личи доколко хорът преживява това, което изпълнява. А в случая нямаше как резултатът да не бъде отличен, тъй като академик Григоров наистина е фигура в музикалния живот на България. И не само. Той е с духовно образование и е един изключителен интерпретатор на тази музика. Това се усети в залата и по аплодисментите. Страшно се радвам, че хорът се представи по този начин и му желая още много, много успехи през новия сезон.”

 

 

Методий Григоров

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев