Община Сливен

Родители сезираха Главния прокурор за детско порно в учебно помагало за ученици от 5-ти до 8-ми клас

---
09.10.2013 / 08:52

Детско порно в учебно помагало потресе родители от цялата страна. Майки и татковци се вдигнаха на бунт, след като открили, че в учебното помагало по сексуално и репродуктивно здраве „Азбука за теб и мен” има теми, свързани със сексуалните фантазии и проституцията. Обучението предвижда още и провеждане на ролеви игри, в които учениците трябва да се поставят на мястото на гейове, лесбийки, транссексуални и проститутки.

 

За скандалното съдържание вече е подаден сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров. Това съобщи една от жалбоподателите ­ Елена Ваташка, която е председател на Сдружението на българските футболни привърженици. Сигнал до прокуратурата е подаден и от адвокат Раденко Григоров. „Това учебно помагало

съдържа вредни и опасни внушения за деца между 10 и 14 години”, коментира Елена Ваташка. Жалбата е насочена срещу авторите на помагалото ­ училищния психолог Юлия Попова и Митко Маринов, който е член на Българската асоциация по приложна психология. Според вносителите на жалбата съдържанието на учебното помагало подбужда към извършване на тежки развратни престъпления и склонява малолетни и непълнолетни към проституция. Учебното помагало е предназначено за ученици между 5-и и 8-и клас.

 

В жалбата се посочват няколко скандални теми и занимания, които включва учебникът. Заниманието за сексуални фантазии е предназначено за деца от шести клас, които трябва със затворени очи да слушат музика и

да си представят еротични ситуации. След това всеки споделя фантазиите си с избран партньор.

 

Друга скандална тема, поместена в помагалото, се нарича „Моята личност”. Там се изисква от водещия занятието да прочете на децата „Приказката за момичето и корабния дърводелец”. В нея се разказва как дърводелецът поискал от момичето да преспи с него. В замяна той щял да й оправи лодката и така девойката да стигне до годеника си на съседен остров. Момичето изпълнява желанието на дърводелеца, след което годеникът й не иска да я види повече. В друго занимание пък водещият трябвало да раздаде на децата материали за алтернативната сексуалност и те да влезнат в ролите на гей, който крие ориентацията си от родителите си, и на 30-годишна лесбийка с нещастен брак. Обучението предвиждало и други роли – на малолетна проститутка, на семеен бисексуален мъж, на транссексуален, който се облича като жена и обмисля хирургическа промяна на пола си.

 

„Настоявам за оставка на ръководството на Министерството на образованието”, каза още Елена Ваташка. От просветното министерство обясниха, че помагалото е разработено още през 2002 година от здравното ведомство по проект „Разгръщане на национална програма за репродуктивно здраве”, финансиран от Фонда на ООН за населението. Помагалото не е минавало на процедура за одобряване през образователното министерство. Използването на подобни учебни помагала не е част от задължителната подготовка в училище, припомнят още от просветното ведомство. Те могат да се използват в часовете по СИП. „За осъществяването на такова обучение трябва да се е събрала група от желаещи ученици, които със съгласието на своите родители следва да са подали заявление за участие”, допълниха от МОН.

/"Монитор"/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев