Община Сливен

Старият бряст - финалист в конкурса „Дърво с корен 2013”

---
02.10.2013 / 14:56

Един от символите на Сливен се бори за участие в европейската

надпревара за вековни дървета. Община Сливен номинира един от символите си – Старият бряст – за участие в четвъртото издание на конкурса „Дърво с корен”, организиран от фондация „Екообщност”. Емблематичното за Сливен дърво се класира сред 10-те финалисти на конкурса тази година. Победителят ще бъде

определен с гласуване на интернет страницата на фондация „Екообщност”

между 1 – 31 октомври 2013 г.

Старият бряст се намира в центъра на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години от вида Ulmus kampestris (полски бряст). Той е обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5.65 метра, а височината му достига 10 метра. Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно

море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора.

Поради множество събития станали при бряста през 1970 г., той е обявен за историческо място. Етнологът д-р Владимир Демирев посочва, че за хората на Сливен и Сливенско наименованието „Старият бряст” е носител на определен енигматичен смисъл и изпълнява центроорганизиращи функции в социокултурното пространство на града.

При Стария бряст е измервана някога надморската височина на Сливен – 265,75 м. Край него преминават всички демонстрации и манифестации, край него са изложени телата на убитите хайдути, четници през 1925 г. До него е издигната тържествена арка за посрещане на съветската армия. Днес сливенци уговарят срещите си при него, под него се организират обществено значими събития.

 

Дървото победител в конкурса на фондация „Екообщност” ще получи специализирана консултация и обгрижване за подобряване на състоянието, както и правото да представи България в международния конкурс „Европейско дърво на годината”.

Миналата година българската надпревара беше спечелена от сливенски вековни дървета. Черница и два ореха от с. Глушник се състезаваха с обща номинация за приза „Дърво с корен 2012”. Те представиха и страната ни в европейската надпревара.

Целта на конкурса „Дърво с корен” е вековната история на номинираните дървета да достигне до повече хора. Тези истории могат да бъдат свързани с детски и семейни спомени, с природата и родното място, а в случая със Стария бряст с цялата история на града.

/Пресцентър Община Сливен/

 

 

Дай своя глас тук:

 

http://www.bepf-bg.org/join/%D0%94%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D1%81-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD-2013/10.html

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев