Община Сливен

Само двама кметове на Жеравна в носии, засега

---
23.09.2013 / 09:07

Двама кметове на Жеравна облякоха народни носии в Деня на независимостта, разходиха се заедно из селото, за да поздравят местните хора и стопаните на къщите за гости с националния празник, пише днес във вестник "Труд" Росица Николова.

Предишният кмет на възрожденското селце Лъчезар Германов и настоящият кмет Иван Димитров (и двамата - независими) по този начин изпълниха волята на общоселското събрание, провело се само преди дни.

 

Събранието, с участието на 30-ина първенци, реши жителите на Жеравна да бъдат в народни облекла на всеки празник от държавния и православния календар, както и през почивните дни. Идеята се зародила по време на Международния фестивал на народната носия, който се провежда всяко лято край Жеравна.

 

Фестивалът пресъздава автентичния бит на старите българи и техните обичаи, а основен организатор на форума е ръководителят на ансамбъл "Българе" Христо Димитров. "Христо Димитров и местното Сдружение на собствениците на къщи за гости предложи идеята. Ние я приехме. 22 септември бе първият празник, който посрещнахме по този начин. Много местни жители откликнаха и излязоха също в народни облекла" - каза кметът Иван Димитров. Облечените в носии жеравненци предизвикали огромно любопитство и интерес сред групите чуждестранни туристи, които били на посещение в селото-архитектурен резерват.

 

Жителите на родното село на Йордан Йовков са убедени, че идеята е патриотична и ще затвърди името на Жеравна като символ на българщината, както и славата му на туристически център.

 

Появата на двамата кметове заедно впечатли особено родните туристи, тъй като в днешно време бившите и настоящите управници не общуват помежду си и обикновено взаимно отричат управлението си. "Жеравна е над всичко, ние сме приятели" - казаха двамата кметове. После пиха заедно кафе в реставрираната къща на Йовковия герой Димчо Кехая, превърната в прекрасна къща за гости. Лъчезар Германов и Иван Димитров се надяват, че на следващия национален празник повече техни съселяни ще отворят старите скринове, ще извадят носиите и ще ги облекат.

/"Труд"/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев