Община Сливен

Културни и др. вести от региона

---
20.09.2013 / 09:10

Неонатологичното отделение към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен получи съвременна медицинска апаратура – инфузионна помпа /перфузор/ от фондация „Нашите недоносени деца“ /ФННД/. Перфузорът беше връчен на началника на отделението д-р Комня Минчева от Надежда Дренска, член на управителния съвет на фондацията. Това е деветият перфузор, с който разполага отделението.

 

Перфузорът е апарат, който позволява бавно и дозирано въвеждане на лекарствени средства, електролитни разтвори и средства за парентерално хранене.

Добрич, Монтана, Враца и Сливен са едни градовете, в които процентът на преждевременно родените деца е над средния за страната. За 2012 година 16.76% /и 16.74% за 2011 год./ са недоносените в Сливен при средно 10 % за страната.

 

В неонатологичното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ за изминалата 2012 година са родени около 256 недоносени деца, от тях 186 са преминали през интензивен сектор, а 15 са новородените с тегло под 1200 гр. В това число влизат и новородени, които се транспортират към неонатологията на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ от Нова Загора и частните болници в Сливен. От началото на 2013 година неонатолозите в Сливен са се погрижили за 167 недоносени новородени, от тях 110 са преминали през интензивен сектор, а 8 са родени под 1200 гр. Според стандарта по неонатология новородени с екстремно ниско тегло се транспортират към неонатологични отделения III ниво. Новородените с екстремно ниско тегло, родени в Сливен, получават първична реанимация и след това се транспортират в Клиниката по неонатология към МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" (Университетска) в Стара Загора.

 

Отделението в Сливен е добре оборудвано, но има нужда от още кувьози и реанимационната маса.

 

 

 

СЛИВЕНСКИЯТ ТАНЦОВ КЛУБ "ХОРО" УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ В ТУРЦИЯ

 

Сливенският танцов клуб „Хоро“ взе участие в Осмия Международен фестивал за песни и танци в турския град Бодрум, който се проведе от 9 до 14 септември 2013 година.

 

На фестивала под надслов “Бодрум приветства света” участваха танцови състави от Турция, Казахстан, Азербайджан, Киргистан и България.

Сливенският танцов клуб “Хоро” представи автентична тракийска ръченица, хора от Шопска и Пиринска фолклорна област.

Клуб “Хоро” Сливен е създаден през ноември 2006 г. от Станка Иванова и Иван Добрев – хореграфи и художествени ръковдители на ДФА "Българче" и МТА "Браво". Танцьорите са участвали в многобройни фестивали, фолклорни събори и телевизионни предавания. Формацията има и съвместни участия с танцовите ансамбли „Браво“ и „Българче“.

 

 

Честване на Деня на независимостта

 

На 22 септември /неделя/ от 10.00 часа на пл. „Хаджи Димитър” ще се състои ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци и благодарствен молебен за здраве и добруване по случай 105-годишнината от обявяването на Независимостта на България.

В 10.30 часа на открита сцена на площада ще започне фолклорна програма с участието на танцов ансамбъл „Браво” и детски танцов ансамбъл „Българче” при II-ро ОУ „Христо Ботев” и НЧ „Хаджи Димитър 1937”.

 

22 септември е обявен за официален празник с решение на Народното

събрание от 10 септември 1998 г.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев