Община Сливен

Прекомерната употреба на климатик докарва и пневмония

Климатик
27.06.2013 / 08:35

Опасни бактериални инфекции и пневмония може да ни докара продължителното седене на климатик. Това предупредиха пред "Репортер" специалисти по белодробни заболявания.

По време на летния сезон спасение от жегата в дома и офиса носи единствено климатикът. Той обаче е нож с две остриета, категорични са лекарите.

„Ако не се използва правилно, той може да доведе до инфекции на дихателните пътища и дори до пневмония”, каза пред вестника д-р София Ангелова специалист по белодробни заболявания. „Имали сме случаи на епидемия от болни от пневмония по време на лятото и се оказва, че са се разболели заради климатика в офиса или дома”, допълни специалистът.

По думите й това се получава, когато уредът не е поставен както трябва и духа в хората или когато не му е сменян филтъра дълго време.

„Именно във филтъра се събират много бактерии и те причиняват настинки и болести, защото постоянно циркулират в помещението”, каза още д-р Ангелова.

Климатичната система трябва периодично да се мие и да се дезинфекцира, предупреждават здравните експерти. „Климатикът трябва да се почиства често, защото когато се пусне, микробите, които са се събрали във филтъра, се разнасят във въздуха и ако човек е със слаба имунна система, е възможна появата на хрема, кашлица, зачервено гърло, алергия, сълзене на очите и кихане”, обясняха още лекари пред вестника.

Специалистите съветват разликата в градусите навън и в стаята да не е повече от 10 градуса, защото рязката смяна на температурата причинявала стрес на организма, което води до схващане, разтрисане и дори до температура. Лекарите препоръчват и да не се стои твърде дълго време на място с климатик. Освен това уредът изсушава много въздуха и е добре близост да се поставя съд с вода, който да балансира.

Огнище на бактерии

Ежедневна употреба

Диспесърите за минерална вода, които имат място във всеки офис, също са опасни за здравето. Ако водата и бутилките не се сменят често и не им се прави профилактика, се събират бактерии, които могат да разболеят човек, обясняват специалисти.

Проблемът при тях е , че водата се не се изпива за един ден и застоява. Промяната на вкуса и миризмата й е явен показател, че в нея живеят бактерии, които могат да доведат до инфекции. Специалистите съветват бутилките да се сменят често и водата в тях да не престоява повече от седмица.

Лекари: Водят до напълняване

Климатиците често стават причина за напълняване, обясняват лекари. Така е, защото ниската температура, която поддържат през лятото, пречи на организма да гори калории. Освен това, когато е хладно, апетитът на човек е по-голям.

Климатиците намаляват количеството на полезните за човешкия организъм отрицателни йони и затова е добре да се използва йонизатор.

Специалистите съветват още да не се спи на климатик, защото това изнежва организма и води до изсушаването, и по-лесното възпаление на дихателните пътища. /Репортер/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев