Община Сливен

Към Земята приближавала Супер Луна

Луната
21.06.2013 / 08:28

Луната ще достигне до пълната си фаза и в рамките на един час ще приближи възможно най-много до Земята на 23 юни.

От няколко години явлението стана известно и като "Супер Луна" - пълнолуние в перигей. Тогава Луната е с около 25% по-ярка, отколкото ако е в апогей, но това трудно се забелязва с невъоръжено око. По-малкото разстояние между Земята и Луната предизвиква по-интензивни приливи и отливи.

Това е причината някои хора да смятат, че "Супер Луната" може да доведе със себе си бедствия и катастрофи, но науката доказва, че подобна връзка няма и никога не е имало. Това, което ни очаква, ако небето е ясно, е да се насладим на едно красиво пълнолуние. Луната ще е най-близо до Земята между 14 и 15 часа българско време.

Междувременно стана ясно, че всички желаещи да посетят Астрономическата обсерватория във Варна ще могат да видят каква е слънчевата активност на 21 юни, когато се наблюдава лятното слънцестоене. Всеки желаещ ще има възможност да наблюдава най-голямата звезда в Слънчевата система в петък от 11 до 13 часа.

Освен това астрономите ще разкажат на посетителите интересни факти за Слънцето и неговата активност. Най-малките ще имат възможност да се включат в конкурс за рисунки, които ще бъдат подредени в изложба пред обсерваторията. /Новинар/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев