Община Сливен

Не е шега: Пловдивчанин позвънил на 112 за кенгуру под черешата

Кенгуру
18.06.2013 / 15:12

“Ало, 112 ли е? Качил съм се да бера череши и под дървото седи едно кенгуру. Не, не се шегувам. Не съм пиян. Страх ме е да сляза, защото е доста голямо”. Сигналът е подаден от мъж от село Брестник на телефон 112 миналата седмица, съобщава “Марица”.

Зовът за помощ е предаден на пожарната в Пловдив, но тъй като огнеборците нямат специализиран отряд за лов на екзотични животни, човекът бил насочен към неправителствената организация “Зелени Балкани”.

Специалистите там обаче също не успели да помогнат, тъй като кенгуруто не попада в защитените видове, за които организацията се грижи. В крайна сметка, след като изяло няколко шепи череши, животното изчезнало с подскоци в градината, а берачът се смъкнал от дървото, прежълтял от страх.

Както “Марица” писа преди дни, австралийският бозайник се подвизава близо 2 месеца из Родопската яка, като едновременно забавлява и стряска местните жители. Кенгуруто е избягало от частния зоопарк на пловдивски бизнесмен, който има голяма хасиенда на “Коматевско шосе”.

Първоначално било забелязано в градините между Марково и Белащица, а през последните седмици многократно е засичано в градините зад хотел “Беркут” в Брестник.

“Не съм го виждал, но онзи ден е изненадало съседа Васко, докато нареждал щайгите с черешите. Скочило връз тях, бръкнало с крака и извадило няколко череши.

Той побягнал към магазина и се развикал: “Кенгуру, кенгуру”. Всички го гледат и му викат: “Това момче се е побъркало”

Друг очевидец - Алекси, твърди, че животното скачало по 8 метра наведнъж. Било едро, според него тежало около 60 килограма.

“То за нас е като извънземно. Не ни е страх, даже се радваме, че тук има такава необикновена животинка”, твърди Ковачев.

Кенгуруто изкарало акъла и на малко циганче, което щъкало из градините. “Ех, дано да го видя, преди да го хванат”, надява се съпругата на Спас, докато бере череши в градината.

“Австралиецът” бил доста плашлив и като видел хора, веднага изчезвал. Затова вече втори месец животното подскача из градините и ловците не успяват да го заловят.

Появата на екзотичния бозайник е обсъждана тема и във форумите. “Карах край гората вляво, пътят е нанагорен, много черен, по-точно скалист, бе балканска работа, гората е от череши. Стоеше с гръб, беше далече, смрачаваше се. С малка глава, но доста високо. Не знам защо се сетих за Любо Ганев. Постоя и заподскача към гората. Сепнах се! Зачудих се! Разбързах се! Засуетях се! Звъннах на 112. Викам, извинете, не знам дали е за вас, но нито съм пиян, нито съм напушен с трева”, пише мъж с никнейм Хъкълбери в един от чатовете на АБВ.

“Невероятно е да гониш кенгуру в Родопите, чорапите ми се напълниха с тръни. А после се сетих, че по тия площи жив късмет, че не ни ухапа змия, продължава Хъкълбери. - Сигур къде пет бона струва, след като нашето какаду беше три.”

Естествено се натъква на пълно неразбиране от страна на останалите участници, които го съветват да “внимава с тревата”, а други питат дали от 112 са изпратили полиция или директно е дошла линейката да го прибере.

Проучване на “Марица” установи, че “австралиецът” явно е нелегален емигрант, тъй като в нито една институция няма данни да е регистриран. Собственикът му е обявил награда, ако кенгуруто бъде заловено и върнато живо и здраво. Ако обаче животното бъде открито от държавни служители, бизнесменът едва ли ще го види повече, тъй като ще бъде конфискувано. България е подписала Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от флората и фауната (CITES) и при внос на такова животно се изискват серия документи и разрешителни. Повечето бизнесмени обаче не си правят труда да минават по установения ред и вкарват животните в страната нелегално. /Блиц/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев