Община Сливен

Измамник или шахматен гений е Борислав Иванов?

Иванов
03.06.2013 / 09:45

За първи път в историята на българския шахмат водещи шахматисти нарочиха един младеж за измамник. Написаха и декларация срещу него и на практика с този ход лишиха 25-годишния Борислав Иванов от права. До скоро никой не знаеше кое е това момче и защо утвърдени имена говорят с антипатия за него.

Борислав влезе в устата на хората в края на миналата година на турнир в Хърватия. Обвиниха го, че лъже, дори го съблякоха почти гол. Но не откриха нещо, извиниха му се и го поканиха пак. Този път почти същото се разигра у нас, а един от гросмайсторите дори заяви, че "имал имплантирани лещи в окото, чрез които получавал есемеси с подсказване на ходовете".

Борислав Иванов е на 25 години, шахматист-аматьор от Благоевград. Живее сам в панелния апартамент на майка си, делникът му е като на всеки средностатистически млад човек. Дете на разведени родители, работи по заведения, сега е първокурсник в Югозападния университет по специалността педагогика. Признава - не че много му харесва, но това го приели...

На срещата ни се появява слабичко и видимо притеснително момче.

"Здравей, ти ли си големият измамник или гений - как се определяш сам? Това е първият въпрос, с който го "стреляме".

Борислав е изнервен, едва сдържа сълзите си: "Нито съм гений, нито измамник, просто обичам да играя!".

Признава, че е гневен от обида: "Никога не съм разчитал на никой и за нищо, всичко сам постигам в живота си. Преди години започнах да играя усилено, тренирам сериозно - от 5 до 8 часа на ден. А тъй нареченият елит ме отстрани без реално федерацията да ми е отнела правата. Аз де факто такива нямам."

Тактиката на неговите опоненти да го отстранят е елементарна - не се явяват на партиите с него или заплашват организаторите, че ако той участва, те няма да играят. Така домакините, притиснати да не се лишат от големите играчи, предпочитат да намерят форма да не вписват Борислав. Такъв сценарий му спретнали и във Велико Търново, съобщава "Труд".

"Открит турнир, отговарям на изискванията, таксата от 40 лева платена и изведнъж ми казват - ами няма да участваш - разказва набеденият. - Без обяснения. Тогава поисках писмено да ми напишат отказа, получих го и отидох при един адвокат в Благоевград. Той ми обясни, че нямат право да ме изхвърлят и тогава им се обадих и обясних, че ако не участвам ще ги съдя. Така получих право да играя. Но бедите не спряха дотук.

Спечелих турнира и вместо да получа награда като победител, бях изхвърлен от класирането. Организаторите в последния момент включиха точка в регламента, според която при 3 недействително изиграни партии съответният шахматист не участва в разпределението на наградния фонд. Срещу мен умишлено не сe яви на два пъти международен майстор Сашо Николов и гросмайстор Петър Дренчев. Аз победих, но заради трите служебни победи бях лишен от награда.

Опитах да отида до съдиите и да попитам мотивите за безпрецедентното им решение. Знаете ли какво стана - пратиха ми охранители, които ме изблъскаха и не ме пуснаха въобще да стигна до тях. Обадих се и на кмета на Търново, под чиято егида се провеждаше турнирът, а той просто ми каза, че не разбира от тия работи и ми затвори телефона. За мен това е абсолютна дискриминация.

До третия кръг в Търново всичко бе нормално и после изведнъж до мен застанаха двама охранители, които ми правеха психоатака, като непрекъснато говореха и ме коментираха. Абсолютен тормоз. По средата на играта ми поставиха камера буквално в лицето и ме записваше. И това преглътнах, мобилизирах се и пак победих.

Този саботаж срещу мен трябва да се разгледа от Българската федерация по шахмат. А всички големи играчи ми казват - махай се, ти си измамник. Обвиняват ме, че имам вграден имплант в окото и чрез сателит на НАСА получавам информация. Или пък, че имам леща на окото и по нея получавам имеили с ходовете. Това са фантастики, не зная дори дали съществува в света подобна техника. Но да предположим, че има и вероятно струва много пари. Откъде бих могъл да се снабдя? Представяте ли си колко богат щях да съм и да живея в панелка...?"

От обида Борислав няма сили да се шегува с тези неща и продължава: "Не съм чудо, нито машина. Но тренирам много, а тъй нареченият наш елит ми отрича правото на прогрес и развитие. Те смятат, че не е възможно да играе човек добре за моята възраст, едва ли не трябва 30 години да тренирам, за да ме признаят. Не зная , мисля, че това е проблем на поколенията. Освен това е егоизъм и този елит не иска да допусне други хора в играта, за да си осигурят наградите и парите от турнирите."

Борислав признава, че всичките му проблеми са тръгнали от Хърватия.

"Но хората там бяха любезни, извиниха ми се и ме поканиха отново следващата година - продължава Иванов. - Като за извинение казаха, че няма да плащам такса. Но се развихри една истерия по случая, нарочен бях вече и няма спиране. Аз нямам нищо против да ме проверяват, изследват, каквото искат да направят, но само и само да ме оставят да играя. Шахматът е моят живот."

Според Борислав е несправедливо без доказателства да осъдиш един човек като най-големия престъпник.

"Досега нищо, ама нищичко, не е намерено или открито - твърди Борислав. - Или дори намек за някаква измама не е намерена. Но аз съм лишен от права ей така заради подозрения. От федерацията казват - оправяй се, това са лични отношения. Не е така и затова твърдо съм решил да съдя всички до дупка! Ще стигна и до Международната федерация. Искам да си очистя името и да играя."

И други обиди си спомни геният измамник: "На турнир в Кюстендил гросмайстор Кирил Георгиев загуби от мен и изведнъж бесен скочи и започна да ме замеря с фигурите и ме нарече престъпник. Това е недопустимо поведение и дори мои близки ме питат как издържам. На мен наистина ми идва да ревна, но стискам зъби, те това искат - да ме сломят.

Борислав обаче е твърдо решен да докаже, че не е измамник. Шахматът е логическо мислене, а не памет, заявява той. Признава, че другата му страст е музиката. По-специално чалгата и когато е свободен ходи нощем по чалготеки. Знае, че това ще се стори странно на някои, но не му пукало, важното било да е истински и да се чувства добре. А сега, след като е отрязан от всички турнири, си търси адвокат и започва да води дела.

Апропо, Борислав е почти съсед на таланта Киприян Бербатов - братовчед на Димитър Бербатов, но едва на 16 години той се отказа от шахмата.

За него казва: "Възхищавал съм му се винаги. Когато аз се записах в местния клуб "Виктори", той току-що бе станал трети на европейското за деца. Срещу него на турнири нямам нито една победа, достигал съм само до ремита. Жалко, че се отказа. Големи приятели сме, но не дава да си говорим за шах."

Борислав се записал да играе чак на 17 години. Няма подкрепата на родителите си, защото те са разведени и не се интересуват от тази игра. Любопитството му почнало от игрите плейстейшън. Борислав казва, че няма идоли в древната игра, но харесва стила на Тигран Петросян.

На въпроса дали той самият знае за измами в шаха, Борислав отговаря: "Има, разбира се. Последния случай беше с французина Фелер с ЕЛО над 2600. Уличиха го, защото по време на последната олимпиада е направил сметка на телефона си над 4000 евро само в дните на партиите му. Интересното е, че сега той работи в Международната федерация точно в този отдел. Ползва се неговият опит за разкриване на измами. Даже са го питали за мен. Той е казал, че няма идея, след като нищо не са ми намерили. На най-високо ниво никой не е залавян в измами - има само слухове...".

/Струма Ком/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев