Община Сливен

Българин измисли пари, които не могат да се фалшифицират

Професорът
29.05.2013 / 09:43

Българин е на път да сложи край на фалшифицирането на банкнотите чрез нова технология, съобщава тв каналът Дискавъри, цитиран от Профит БГ. Тя използва радиочестотните идентификационни чипове, които могат да се поставят в почти всичко – от хотелските кърпи до футболни фланелки.

Професор Вал Маринов и екипът му от Щатския университет на Северна Дакота във Фарго вече са намерили начин да вграждат тези чипове в хартия, което може да проправи пътя на така наречените умни пари.

Целта на екипа била създаването на смарт хартия, която да се използва за съдебни документи, билети, опаковане на колети и банкноти. При паричните средства потенциалът на смарт хартията е голям, защото технологията може да помогне за предотвратяването на измамите и фалшификациите на пари.

Хартия с вградени чипове има, но тя е твърде дебела и неравна и на нея не може да се печата. Екипът на проф. Маринов обаче е разработил процес за създаване на ултратънки силициеви чипове, които могат да бъдат безпроблемно вградени в хартията.

Процесът използва плазмен инструмент за изтъняването на чиповете, а след това лазерен лъч за вмъкването им директно в хартията, посочва вестник “Стандарт”.

Според българина процесът е по-евтин и два пъти по-бърз, в сравнение със сегашните методи на производство. “Преди десетина години централната банка на Япония и Европейската банка съобщиха, че смятат да разработят такава технологии, но оттогава няма никакво развитие по въпроса”, споделя Маринов пред Би Би Си.

“Вярвам, че нашата идея и усилия ще променят това”, добавя той. Професорът и екипът му представиха наскоро работата си на конференция в Института на инженерите по електротехника в Орландо, Флорида.

В момента те търсят инвеститори. “Технологията трябва да напусне лабораторията и да намери място в индустрията”, категоричен е русенецът, който работи за университета в Дакота от 2002 г

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев