Община Сливен

Шестима българи спасяват пчелите по света

Пчели
24.05.2013 / 08:39

Шестима учени от Дебелец са на път да спасят пчелите по света. Специалистите от Института по керамика в Дебелец са разработили и патентовали уникален керамичен кошер, който предпазва пчелите от изчезване и освен това повишава производителността на мед.

В продължение на шест месеца шестима учени са правили изследвания на различни показатели и са стигнали до извода, че глината, от която се произвежда кошерът, дава много по-добри резултати в сравнение с дървото. Керамичният кошер, според тях, е много по-хигиеничен, поддържа постоянна температура, съхранява по-добре меда и най-вече предпазва от вредните радиационни и радиовълни. Разработката на учените, водени от инж. Тодорка Лепкова, вече е патентована и предстои да влезе в масово производство.

По предварителна калкулация керамичният кошер ще струва около 50 лева, което е почти същата цена като на този, изработен от дърво. Учените от Дебелец са се спрели на керамиката, тъй като освен тях и археолозите са доказали, че много вещества и семена са се запазили през вековете, затворени в керамични съдове без да променят свойствата си. За керамичните кошери вече имало запитвания на повече от 1200 производители на мед, в това число и извън страната. Според младите учени от Дебелец, ако кошерите влязат в масово производство, много малки фирми, които се занимават с керамика, ще могат да възстановят дейността си и да наемат още хора в кризата. /Стандарт/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев