Община Сливен

Лечков зад решетките? Ще стане ясно донякъде утре в Пловдив

Лечков
20.05.2013 / 09:52

На 21 май Пловдивският апелативен съд ще гледа делото, образувано по жалба на бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. С присъда на Старозагорския окръжен съд той е признат за виновен в това, че на 14.09.2007 г. в гр. Сливен, в качеството му на длъжностно лице - Кмет на гр.Сливен съзнателно е сключил неизгодна сделка-двустранен договор между Община - гр.Сливен, като възложител и ГД "Стройинвест"-гр.Сливен представлявано от Георги Славов, като изпълнител на строително-монтажни работи на обект „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа в кв. Дружба - Сливен", въз основа на който Община Сливен е поела задължение за заплащане на 30 % за допълнителни и непредвидени строително-монтажни работи вместо 10% и от това е произлязла значителна вреда за представляваната от него община в размера на 571 783 лв. с ДДС, като случаят е особено тежък- престъпление по чл.220 ал.2 от НК.

Лечков е признат за виновен в това, че през м. март и м. април 2009 г. в гр. Сливен, при условията на продължавано престъпление е направил опит да принуди служител от Данъчната администрация - Петко Дюлгеров, в качеството на Директор на ТД на НАП - гр. Сливен, да извърши нещо противно на волята му - да спре извършваната ревизия и разпореди възстановяването на поисканата със справка-декларация за възстановяване на ДДС само с данъчна проверка, без извършването на ревизия на ГД"Спортпалас"- гр. Сливен, с управител Дияна Лечкова, и др. като употребил затова заплаха, че ще направи всичко възможно Петко Дюлгеров да бъде уволнен и злоупотребил с властта си на Кмет на Община - гр. Сливен, настоявайки пред Директора на Национална агенция по приходите за уволнението на Петко Дюлгеров - чл. 143 ал.3 от НК.

За така извършените престъпления Йордан Лечков е осъден на две години „лишаване от свобода" при първоначален общ режим. Лечков е осъден на лишаване от право да заема длъжността „ Кмет на населено място" за срок от три години.

Делото е обжалвано и от другия подсъдим по него Стефко Шевкенов. Той е признат за виновен в това, че през периода 17.07.2008 г. - 05.08.2008 г. в гр. Сливен, при условията на продължавано престъпление, като представител на Община - гр. Сливен, извършващ инвеститорски контрол на строеж на обект „Реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа" в кв. Дружба- гр. Сливен, съгласно договор за инвеститорски контрол от 14.09.2007 г. между Община - гр. Сливен и „Новел"ЕООД- гр. Сливен, съзнателно е действал против законните интереси на Община - гр. Сливен, като е съставил и подписал актове и протоколи по време на строителството на обекта, в който се дублират строително-монтажни работи, дублиране и уплътняване на насипи и вписвани неизпълнени актувани дейности от ГД „Стройинвест" - гр. Сливен в размер на 1 054 201 лв. с ДДС - престъпление по чл.217 ал.4 от НК.

За така извършеното престъпление Стефко Шевкенов е осъден на една година „лишаване от свобода" при първоначален общ режим и глоба в размер на 300 лв. /КРОСС/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев