Община Сливен

Шокиращо признание: Анджелина Джоли без гърди заради риск от рак

Джоли
14.05.2013 / 11:54

Анджелина Джоли се е подложила на двойна мастектомия – отстраняване на двете гърди заради установен изключително висок риск от рак на гърдата. Звездата е приключила изцяло поредицата от сложни медицински процедури в края на април, признава самата тя в статия за „Ню Йорк Таймс”.

37-годишната актриса, чиято майка Маршлин Бертран почина през 2007 г. от рак на яйчниците, взела решението да й бъдат премахнати и двете гърди, въпреки че е напълно здрава. До тази стъпка се стигнало, след като лекари намерили при изследване наличието на гена BRCA1, който й дава риск от 87% да развие рак на гърдата и 50% риск от рак на яйчниците.

„Лекарите ми обясниха, че имам изключително висок риск да развия рак на гърдата и доста висок за рак на яйчниците, въпреки че всичко е индивидуално за всяка жена”, пише Анджелина за авторитетния американски вестник, признавайки, че процедурите при нея са минали в пълна конфиденциалност, но е решила да „проговори” и да сподели опита си с други жени по света, за да им вдъхне кураж.

Само част от случаите на рак на гърдата са резултат от наследена генна мутация. Жените с дефект на гена BRCA1 са изложени на риск от средно 65% да развият заболяването, обясняват експерти в статията на „Ню Йорк Таймс”.

„Веднага щом разбрах, че това е реалността, реших да проявя инициативност и да намаля до минимум риска, доколкото мога – в името на децата си. Взех решението да се подложа на превантивна двойна мастектомия. Започнах с гърдите, тъй като рискът ми от рак на гърдата е по-висок от риска от рак на яйчниците и операцията е по-сложна.

На 27 април приключих с трите месеца на медицински процедури, свързани с мастектомията. През това време успях да опазя тайната и да продължа да си върша работата”, споделя още Джоли пред вестника.

По думите й гърдите й вече са възстановени чрез пластична хирургия и импланти – резултатът може да бъде наистина красив, допълва холивудската знаменитост.

Операцията на актрисата е успешна. Шансът й да развие рак на гърдата сега е под 5 на сто. Анджелина, която отглежда шест деца с половинката си Брад Пит, благодари на актьора, че я е подкрепил в трудното решение. /БЛИЦ

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев