Община Сливен

Гол протест на украинки срещу Путин в Германия /видео/

Протест
08.04.2013 / 18:26

Полуголи демонстрантки от движението "Фемен" смутиха днес руския президент Владимир Путин и германския канцлер Ангела Меркел, докато разглеждаха индустриалното изложение в Хановер. С викове "диктатор" демонстрантките изкочиха точно пред Путин и Меркел в протест срещу политиката на руския президент.

 

Това е втората акция на украинките от "Фемен" срещу руския президент, но за първи път те успяват да стигнат толкова близо до него. На изложението в Хановер Путин и Меркел бяха видимо стъписани. По-късно Кремъл призова германските власти да накажат демонстрантките за хулиганство, а самият Путин заяви, че е знаел предварително за акцията.

 

"Протестът ми хареса. По принцип знаехме, че такава акция се подготвя. Кажете "благодаря" на украинските момичета. Те ви помагат да популяризирате изложението, защото без такива акции за него изглежда ще говорят по-малко", каза Путин.

 

Тази година Русия е главна страна-партньор на изложението в Хановер - най-голямото и най-престижното в Европа. Страната се представя е с гигантите си от енергодобивния сектор и индустрия. В навечерието на посещението обаче в германските медии доминираше правозащитната тема заради проверките на неправителствените организации в Русия. Самата Меркел няколко пъти повдига въпроса.

 

"Дадох да се раздбере, че сме загрижени от това, че тези организации не могат да работят така, както искат. Дадох да се разбере, че Германия подкрепя силно гражданско общество", заяви Меркел.

 

Руският лидер отхвърли притесненията. Според него не ставало дума за закриване на граждански организации, а за изясняване на финансирането им и дали не се занимават с политическа дейност. За първите четири месеца руският неправителствен сектор получил от чужбина около 1 млрд. долара - пари, които според Путин можело да бъдат дадени на Кипър.

 

Иначе руският лидер похвали Меркел за политиката, която води за стабилизиране на Еврозоната. Двамата бяха единодушни и че Северна Корея трябва да спре с провокациите. Самият Путин заяви, че съществува реална заплаха от страна на Пхенян. По думите му, ако ситуацията ескалира, Чернобилската катстрофа ще изглежда като детска приказка.

/БНТ/

 

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев