Община Сливен

Георги Марков погинал не от чадър, а от... котка

Марков
02.04.2013 / 08:46

Писателят Георги Марков не е бил убит, а е починал от сепсис след одраскване от котка. Тази версия за смъртта на най-големия български дисидент лансира родният експерт медикът Александър Алексиев в предаването "Всяка неделя".

Версията първо бе представена в проучване на журналистката Ангелина Петрова за смъртта на дисидента.

Аргументите на българския експерт са, че никъде не е обявено кой е извадил "отровната сачма" от бедрото на писателя. Всъщност той бил постъпил в болница в Лондон, където "се направил на интересен" според Алексиев и не съобщил за одраскването. Лекарите започнали лечение с разтворим аспирин, а много по-късно включили антибиотици, които вече не могли да спрат тежката инфекция на кръвта. Георги Марков, един от сценаристите на култовия сериал "На всеки километър", емигрира от България и става радиоводещ в Лондон в програмите на Би Би Си и "Свободна Европа". Умира на 49-годишна възраст на 11 семпетмври 1978 г. Според много версии смъртта му е причинена от т. нар. български чадър, с който бил боцнат в бедрото и заразен с отрова.

 

В документацията, която била предадена на доктора от Ангелина Петрова имало само текст, но не и рентгенови снимки. Въпреки това той е убеден в заключенията си. Според д-р Алексиев никой не е виждал рентгенова снимка на предполагаема сачма. Патологът, който би трябвало да извади сачмата, също не е написал нищо в доклада. Той пише в заключението, че я видял на снимка, което е абсурдно. Наличието на рицин е било отхвърлено още от френската полиция в случая с Владо Костов. Но е факт, че количествата рицин, които биха могли да се поберат на една сачма, не биха предизвикали дори локално възпаление. Не става въпрос за лекарска небрежност, нито за някакви стрелби с чадър. Най-вероятно Марков е щял още да е жив, ако се беше вълнувал повече за здравето си, смята д-р Алексиев. /БЛИЦ/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев