Община Сливен

Водещ германски вестник спаси фалиралия си конкурент

Вестник
28.02.2013 / 20:55

Водещият консервативен германски всекидневник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" спаси фалиралия си ляв конкурент "Фракфуртер рундшау", съобщи Reuters.

 

Вестникът и медийната група Frankfurter Societaet обявиха в четвъртък, че от 1 март ще станат собственик на "Фракфуртер рундшау", но и че ще запазят редакционната му независимост. От новия издател Frankfurter Rundschau GmbH над половината (55%) ще се контролира от Frankfurter Societät GmbH, 35% - от Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, а 10% - от фондацията Karl Gerold Stiftung.

 

С този ход "ще помогнем да се съхрани разнообразието от мнения" в района на Франкфурт, както и 28 от предишните 450 служители на лявото издание. Не е ясно под каква форма ще излиза изданието при толкова ограничен редакционен състав - засега се съобщава само, че то ще покрива района на Франкфурт с печатно и онлайн издание, което ще се изработва от същата редакция, предвождана от досегашния главен редактор Арнд Фестерлинг.

 

Предишните собственици на "Фракфуртер рундшау" обявиха през ноември, че са изпаднали в неплатежоспособност, след като години наред трупаха загуби, като по последни данни те са достигнали 16 милиона евро.

 

Към изпадналия в несъстоятелност издател имаше интерес от "Зюддойче цайтунг" и от турската издателска група "Бурак Акбай", но офертата на "Франкфуртер алгемайне цайтунг" е тази, която спечели одобрението на съда и на комисията за защита на конкуренцията.

 

"Франкфуртер рундшау" е основан на 1 август 1945 г. и преди да спре да излиза, имаше тираж от 108 000 бройки.

 

През декември имаше още една ярка илюстрация за кризата на германския вестникарски пазар - тогава спря да излиза деловият всекидневник Financial Times Deutschland.

/Дневник/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев