Община Сливен

Столична община се погрижи за гроба на Сирак Скитник

Гробът
28.02.2013 / 09:12

Столична община възстанови и благоустрои мястото, където е гробът на Сирак Скитник. Поставена е паметна плоча. Общината предприе действия по възстановяване на мястото след като бе получен сигнал за това, че гробът е занемарен и пустее.

Гробът на Сирак Скитник се намира в Централни Софийски Гробища, Парцел №35, Ред №26, Гроб №2. На 5 февруари 2013 година областният управител Марин Кавръков се поклони в столицата на гроба на сливенския художник Сирак Скитник. Години наред гробът е занемарен и пустее, докато този месец дългогодишната журналистка в БНР Божана Димитрова по съдбовна случайност го открива.

Областният управител Марин Кавръков изпрати писмо до заместник– кмета на Столична община Тодор Чобанов /бивш заместник–министър на културата/, в което отправя молба за съдействие и привеждането на гроба на художника във вид, достоен за твореца. Марин Кавръков е предложил на 5 март 2013 година, когато се навършват 70 години от кончината на Сирака, да се отслужи заупокойна молитва на гроба, в памет на този именит наш съгражданин.

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев