Община Сливен

Бойко Борисов: Няма да подам оставка заради Станишев и Доган, цената на тока може да се намали с 8 на сто от 1 март

Борисов
19.02.2013 / 12:39

До края на деня ще бъде отнет лиценза на ЧЕЗ, каза министър-председателят Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет. Той заяви още, че и трите електроразпределителни дружества вече са глобени.

 

Изявлението на Борисов бе направено след като час по-рано прокуратурата препоръча същата мярка на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Държавното обвинение потвърди, че компанията е извършвала системни нарушения на лиценза, включително при отчитането на тока.

 

От 1 март може да се намали цената на тока с 8 %, ако ДКЕВР поиска, каза още премиерът. "Вчера от Брюксел ни беше обърнато внимание, че всичко това, което казваме, е само препоръка към ДКЕВР, и се надяваме те да се съобразят", обясни Борисов.

 

"Няма да съм аз този, който ще национализира ЕРП-тата", заяви още Бойко Борисов. "Категорично съм против национализацията", допълни той.

 

Промяната в закона за обществени поръчки вече е внесена в парламента, каза Борисов.

 

Бойко Борисов призна, че назначението на Ангел Семерджиев за шеф на ДКЕВР е било грешка на ГЕРБ. Той припомни, че Семерджиев му бил препоръчан за поста от Трайчо Трайков, бивш министър на икономиката, енергетиката и туризма.

 

"Надявам се, личната вина и отговорност на Ангел Семерджиев ще бъде призната в съда", каза министър-председателят Бойко Борисов. В момента, в който излезе проверката на ЧЕЗ, аз съм уволнил Семерджиев, каза Борисов.

 

Той е говорил с председателя на КЗП и всички, които смятат, че са ощетени, могат да подадат колективен иск и ще им бъде направена проверка. Министър-председателят призова гражданите да сигнализират и при съмнения за манипулация на електромери от съседи.

 

„Има доста работа и криминална полиция - има електромери, които се манипулират. Понеже накрая трябва да излезе сметката - инкасаторите пипат един електромери за сметката на други. Това, че са закупили трифазни електромери, които са на цената на 4-5, които не вършат работа, ДКЕВР умишлено не са го хванали, отива като признат разход на сметката на потребителите”, обясни Борисов.

 

Всички политически сили в парламента трябва в рамките на ден-два да изберат целия състав или 2/3 от състава на ДКЕВР, призова още министър-председателят. Борисов поема отговорност 50 % от квотата на ГЕРБ да са от граждански организации. Той призова и другите партии да направят същото.

 

„Симеон Дянков направи много за финансовата дисциплина и стабилност. Той нямаше никаква подкрепа в партията. Имаше само моята подкрепа”, заяви Бойко Борисов. „Дянков изигра много добра роля, много важна, и не случайно навсякъде ни хвалят за финансовата ни дисциплина”, допълни той.

 

Не бе комуникативен с министрите, заяви още Борисов и призна, че, за да говорят с финансовия министър, често другите министри се обръщали към него.

 

На въпрос има ли сигнал, че вицепремиерът Симеон Дянков е участвал в корупционни схеми, премиерът Бойко Борисов заяви - при мене няма.

 

Аз нямам никакви притеснения от политическите партии. Аз съм притеснен от ниските доходи, призна премиерът. Той изрази мнение, че ако напрежението в страната не стихне, Европа може да спре договорените европари.

 

„Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях до края”, заяви Борисов. За нас беше по-изгодно да подадем оставка миналата година, когато водехме с 10%, уточни Борисов.

 

„На мен ми е по-мила държавата все още, не партията”, заяви премиерът. "Моята политическа отговорност аз съм я изпълнил", изтъкна той.

/Дарик/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев