Община Сливен

Безработен босненски циганин стана най-добър актьор на "Берлинале"

Муич
17.02.2013 / 20:35

"Позиция на дете" - румънската драма за властна майка, използваща мястото си в обществото, за да спаси сина си от затвора, спечели голямата награда "Златната мечка" за най-добър филм на кинофестивала "Берлинале".

 

Произведението на младия румънски режисьор Калин Петер Нетцер с участието на Луминица Георгиу в ролята на просперираща архитектка направи впечатление на критиката още в началото на фестивала.

 

Въпреки твърденията за заглъхването на впечатляващата румънска филмова вълна оказа се, че те отново не отговарят на истината, предаде за Дневник от Берлин пратеникът ни Павлина Желева. Сценарият е на един от най-талантливите автори на румънското кино - Разван Радулеску. Поведението на героинята на Георгиу, която, след като разбира, че при катастрофа 34-годишният й син е убил убил дете, бе наречено "уникално" заради до болка реалистичното пресъздаване на паталогична и обсебваща склонност към надмощие - над всички и над всичко.

 

Голямата изненада на галавечерта се оказа отличаването като най-добър актьор на Назиф Муич - безработен босненски циганин, който едва се съгласил за играе себе си в "Епизод от живота на събирача на желязо", разказващ са хората от периферията на босненското общество.

 

Босненският филм спечели и "Гран при" със "Сребърна мечка" - втората по авторитет награда на кинофестивала.

 

Призът за най-добър режисьор отиде при американеца Дейвид Гордън Грийн за Prince Avalanche.

 

Чилийката Паулина Гарсия стана най-добра актриса на "Берлинале" за 2013 г. заради играта си в Gloria.

 

Агенция Reuters отбелязва, че тази година състезанието за най-добра актриса е било едно от най-оспорваните в историята на фестивала, защото широко одобрение от журито, критиката и зрителите са получили румънката Георгиу и френските звезди Катрин Деньов и Жулиет Бинош.

 

За най-добра операторска работа бе отличен казахстанския майстор Азиз Жамбакиев.

/Дневник/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев