Община Сливен

Шок! Вадят борбата от олимпийските игри

Борба
13.02.2013 / 08:49

Това е невъзможно, коментираха от българската федерация

Един от най-древните спортове в света и с най-големи традиции и успехи у нас – борбата, бе изваден от програмата на летните олимпийски игри през 2020 г., които все още не е ясно къде ще се проведат. Въпреки това Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет прецени, че пехливаните трябва да бъдат зачеркнати или поне да минат поправителен изпит, за да си извоюват отново мястото на игрите.

 

Конкуренция

Изпълкомът остави 25 спорта като основни за игрите през 2020 г. - лека атлетика, гребане, бадминтон, баскетбол, бокс, кану-каяк, колоездене, конен спорт, фехтовка, футбол, художествена гимнастика, вдигане на тежести, хандбал, хокей, джудо, плуване, модерен петобой, таекуондо, тенис, тенис на маса, стрелба, стрелба с лък, триатлон, ветроходство и волейбол.

Така стана ясно, че предложението борбата да бъде извадена от олимпийската програмата е дошло за сметка на дисциплини като стрелба с лък, тенис на маса, ветроходство и др. Според официалната информация от сайта на МОК става ясно, че за да стигнат до шокиращото решение, членовете на Изпълкома са разгледали доклад, в който всеки от олимпийските спортове е бил точкуван по 30 критерия.

Все пак борците ще имат шанс да се завърнат в олимпийското семейство, като ще се конкурират с още 7 дисциплини за едно вакантно място на игрите през 2020 г. Съперници ще им бъдат бейзбол/софтбол, карате, ролкови спортове, спортно катерене, скуош, уейкбординг и ушу.

Крайното решение ще бъде взето на 125-ата сесия на МОК в Буенос Айрес през септември, когато ще бъде определен и домакинът на Олимпиада 2020.

 

Гръм от ясно небе

Бомбата от МОК завари неподготвени босовете на българската федерация. „За пръв път чувам такова нещо, не може да бъде, не е имало никакви индикации за това, заяви генералният секретар на централата ни Валентин Савов, който научи лошата вест първо от „Новинар”. – Дори в Лондон се говореше, че женските категории ще бъдат увеличени, но да ни изхвърлят?! Та борбата е един от най-древните спортове. Не мога да кажа какво трябва да се направи в тази ситуация. Ще ни трябват няколко дни, за да се запознаем подробно с документите и аргументите, довели до това решение. При всички положения председателят на международната федерация (ФИЛА) ще трябва да подготви ответни писма”, допълни той.

Междувременно новината шокира и руската федерация. Техният бос Михаил Мамиашвили коментира, че е 99,9% сигурен, че борбата ще остане в олимпийската програма. „По последна информация 99,9% е сигурно, че ще си останем в олимпийското семейство, заяви руският шеф. – Тези сътресения обаче трябва да ни покажат, че са нужни промени в спорта ни, за да не излетим от игрите”, допълни той.

/Новинар/

 
 

Copyright © 2008-2018 Агенция "СЕДМИЦА" - Сливен | RSS емисия | Статистика | Статистика

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев